Читај ми!

Džez

U večerašnjoj emisiji predstavljamo odabrane numere sa koncerta kvinteta REVOLUT! ON francuskog saksofoniste Fransoa Kornlua, održanog na festivalu Jazzdor Berlin 8. juna 2018. godine.

Fransoa Kornlu je francuski saksofonista srednje generacije. Karijeru je započeo kao samouk, bez formalnog muzičkog obrazovanja, a na sceni je aktivan još od osamdesetih godina prošlog veka. Svoje sastave počinje da predvodi tokom naredne decenije, kada počinje da sarađuje sa vedetama francuske i internacionalne scene. Svira sa legendarnim kontrabasistom Anrijem Teksijeom, avangardnim gitaristom Markom Dikreom, klarinetistom Lujem Sklavisom i mnogim drugima, krećući se mahom u domenu savremenog i kamernog džeza. Svoju dugovečnu karijeru gradi mimo mejnstrim izdavača i velikih festivala, ali stilski dosledno i beskompromisno.

Na koncertu na festivalu Jazzdor Berlin, nastupio je sa kvintetom REVOLUT! ON, opisujući ga kao spoj mladosti i iskustva, gde muzičari poput tromboniste Simona Žirara i Vensana Tortelijea izazivaju autora da pomera granice svog izraza.U ovoj postavi zvučnu sliku naročito boje električni instrumenti poput bas gitare Žoakima Florana i Fender Rouds klavijatura Sofije Domansiš, koji u određenoj meri diktiraju ritmička i aranžerska rešenja. Premda se kroz odnos instrumenata povremeno provlače i fank elementi, Kornlu ipak ostaje u stilski labavijim predelima savremenog džeza, spajajući različite post-bap elemente u moderan izraz, bez previše izletanja u slobodnu improvizaciju.

Autor Nikola Marković
Urednica KsenijaStevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво