Читај ми!

Muzika viva

Snimak zatvaranja 26. Međunarodne tribine kompozitora. Na programu ovog koncerta održanog 10. oktobra 2017. godine, bila su dela Juga Markovića, Isidore Žebeljan, Stanka Simića, Vladimira Tošića, Venhui Ži i Jugoslava Bošnjaka. Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije dirigovao je Bojan Suđić, a kao solista nastupio je pijanista Vladimir Cvijić.

Čućete kompoziciju Vokativ Juga Markovića koja je izabrana među preporučena dela Međunarodnog Rostruma kompozitora u Budimpešti 2018. godine. Ovaj autor trenutno gradi uspešnu međunarodnu karijeru, posle završenih studija kompozicije u klasama Vlastimira Trajkovića i Zorana Erića. Trenutno se nalazi na usavršavanju pri pariskom Irkamu. Njegova dela su izvođena na značajnim festivalima poput Donauešingena i festivala u Eks-an-Provansu, a prezentovali su ih uvaženi ansambli za savremenu muziku poput Klangforuma iz Beča ili ansambla Enterkontamporen iz Pariza. 

Zujte strune... metamorfoza na teme iz Mocartove „Čarobne frule" delo je Isidore Žebeljan, koja nas je prerano napustila 29. septembra ove godine. Ovo delo kompozitorka je napisala 2013. godine za svečano otvaranje festivala u Bregencu, a u njemu se spajaju sve karakteristike pisma Isidore Žebeljan - energičnost, ritmička silovitost, orkestraciono bogatstvo i maštoviti, a opet jezgroviti dijalog sa Mocartovom zaostavštinom.

Simfonijsku sliku Posmatranje neba napisao je Stanko Simić. Ovaj autor rođen 1987. godine, osnovne studije kompozicije pohađao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Vlastimira Trajkovića, a potom i master studije u klasi Zorana Erića. Uporedo završava master studije iz klavira u klasi Lidije Stanković. Učestvovao je na seminarima kod eminentnih kompozitora kao što su Luka Frančeskoni, Lari Alan Smit, Rokus de Grut, Nils Henrik Ashajm, Klemens Gadenšteter i Jan Roben.

Duo za klavir i orkestar pod nazivom Motus našeg minimaliste Vladimira Tošića nastao je na predlog pijaniste Vladimira Cvijića koji ovo delo izvodi i na snimku koji predstavljamo u emisiji. Ova kompozicija je u osnovi oblik ronda sa tri teme. i to je prvi put da je autor koristio jedan tradicionalan oblik ovog tipa, koji po njegovim rečima „sadrži izvesnu dozu repetitivnosti tako tipične za moje stvaralaštvo". 

Rafinirana orkestarska kompozicija Kad dođu sunca zraci delo je kineske autorke Venhui Ži i nspirisana je stihovima iz pesme „Šetnja" Rajnera Marije Rilkea. 

Delo Veliki prasak Jugoslava Bošnjaka nastalo je 2016. godine i nastavak je kompozicije Svemir koja je dobila Nagradu grada Beograda iste godine. Kompozicija je autorova unutrašnja muzička vizija događaja koji se zbio pre više od trinaest milijardi godina, kojim je iz malog jezgra nastao vidljivi beskrajni prostor. 

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво