Festival u Salcburgu 2020

Dela Arva Perta (Kantus u spomen na Bendžamina Britna), Volfganga Amadeusa Mocarta (Koncert za klarinet i orkestar u A duru, Kehlova oznaka 622) i Riharda Štrausa (Metamorfoze). Ansamblom Kamarata Salcburg diriguje Manfred Honek, a kao solista nastupa klarinetista Danijel Otenzamer. Snimak je sa koncerta održanog 30. avgusta u dvorani nazvanoj Kuća za Mocarta.

Ovo je jedan od tri koncerta kojima je završen ovogodišnji, nešto izmenjen Festival u Salcburgu, jedna od retkih letnjih muzičkih manifestacija koje su, u svedenom obliku i uz poštovanje epidemioloških mera, održane uprkos pandemiji. Inače, ovogodišnji Festival u Salcburgu obeležio je stogodišnjicu postojanja. Podsetimo da je festival osnovan 1920. godine sa ciljem da se osnaži umetničko stvaralaštvo u teškim godinama koje su usledile posle Prvog svetskog rata. Njegovi osnivači bili su umetnici – Hugo fon Hofmanstal, Rihard Štraus, Alfred Roler, Franc Šalk i Maks Rajnhard, a u osnovnom fokusu festivala bile su operska i pozorišna umetnost, dok je vremenom program proširen i na izvođenje solističkih, kamernih i orkestarskih dela klasične muzike.

Večeras slušamo snimak koji je zabeležen u dvorani nazvanoj Kuća za Mocarta. Još od osnivanja, organizatori salcburškog festivala imali su plan da naprave dvoranu koja bi zadovoljavala potrebe izvođenja Mocartovih scenskih dela, sa izuzetnom akustikom i najboljim pogledom publike na scenu; da auditorijum bude "intiman", ali i sa dovoljno prostora za svakog posetioca. Kuća za Mocarta otvorena je prilikom obeležavanja 250. godišnjice kompozitorovog rođenja 2006. godine, novom postavkom Mocartove Figarove ženidbe kojom je dirigovao Nikolaus Harnonkurt, a za scensku postavku bio zadužen Klaus Gut, jedan od najcenjenijih nemačkih pozorišnih reditelja srednje generacije.

Urednica: Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво