Nova diskografija – Tajni Fore

Predstavljamo album iz serije „Tajni Fore” koji su u junu za izdavačku kuću Soni klasikal objavili Simfonijski orkestar iz Bazela i dirigent Ajvor Bolton.

Ovo je treće izdanje u veoma uspešnoj seriji posvećenoj manje poznatim delima Gabrijela Forea, koju su ovi umetnici započeli 2018. godine, izdanjem sa orkestarskim pesama i svitama ovog francuskog autora, te diskom sa orkestarskom i koncertantnom muzikom, objavljenom godinu dana kasnije. Ove godine, na red su došla vokalno-instrumetalna ostvarenja, koja uz Simfonijski orkestar iz Bazela izvode i Hor Baltazar Nojman, kao i solisti, bariton Bendžamin Epl i sopran Katja Štuber.

Okosnicu izdanja, očekivano, čini Foreov Rekvijem – koji svakako ne spada u red 'nepoznatih ostvarenja’ iz njegovog opusa. Ali, dok je Rekvijem uvršten na ovaj album pre svega zbog svoje izuzetne lepote inspirisane kompozitorovom „ljudskom verom u večnost”, ostala malo poznata dela predstavljaju do sada neotkrivenu riznicu malih muzičkih dragulja. Među njima su psalm „Super flumina Babilonis”, Kantik za Žana Rasina opus 11, Misa za ribare iz Vjervila i Preludijum za komad „Pasija”.

Pomenuta misa nastala je kao kolaborativni rad Forea i njegovog učenika Andrea Mesažea, ali se pismo starijeg majstora prepoznaje u stavovima Glorija, Sanktus i Agnus Dei. Sa druge strane, u kompozicijama poput Preludijuma za „Pasiju” i Psalma „Super flumina Babilonis” nepogrešivo se uočava elegancija karakteristična za Foreovu muziku, kao i prividna jednostavnost iza koje se krije veoma vešta orkestracija i majstorsko vajanje horskog sloga, iako su ova dela nastala kada je kompozitor imao samo osamnaest godina.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво