Imaginarni pejzaži – Zvuk ispod

U trinaestom izdanju emisije koju na talasima Trećeg programa Radio Beograda jednom mesečno priprema i vodi Marija Balubdžić, čućete dela kompozitora i ilustratora Gabora Kovača iz Budimpešte. On je uveliko poznat i ovdašnjoj publici po najžustrijem delu svog opusa koji potpisuje kao Új Bála.

Osvrnućemo se na ovaj i još dva solo projekta na kojima Kovač neumorno radi. Reč je o kolažnom ambient noise projektu Cranky Bow, kao i o psihodeličnom Labradors Of Perception u kojem pored elektronike koristi i svoj glas. Pismo ovog autora odlikuje stilska raznolikost, različiti pristupi oblikovanju zvuka, a povezuje ih to da je za svaku priliku autor svesno i jasno odredio poziciju iz koje stupa, kao i funkciju kojoj njegova ostvarenja teže. 

Solo izdanja koja je u proteklih šest godina Kovač sastavio u okviru tri pomenuta projekta do sada ima ukupno trinaest. Muzički razvoj ovog umetnika moguće je pratiti i kroz kolektivne radove, i to najpre od 2012. do 2015. godine kada je u sastavu eksperimentalnog, post-pank i nojz improvizatorskog tria derTANZ, uz Akoša Tornjoša i Arpada Guljaša izneo tri izdanja; zatim dua Ceh u okviru kojeg je od 2015. do 2017. sa Rajmondom Kišom sastavio tri albuma; sve do danas aktivnog prog-dab dua Dutch Courage koji je 2018. osnovao sa Andreasom Klocom poznatim kao Superskin, sa do sada dva izadata albuma. Ne računajući brojna učešća na kompilacijama, za ukupno osam godina Kovač iza sebe ima trideset devet objavljenih albuma. 

Autorka Marija Balubdžić
Urednica Ksenija Stevanović




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво