Svetske muzičke pozornice

Julija Fišer uz klavirsku pratnju Arisa Aleksandera Bletenberga izvodi Violinske sonate Volfganga Amadeusa Mocarta, Gabrijela Forea, Fransisa Pulenka, kao i Fantaziju u Ce duru za violinu i klavir Franca Šuberta. Snimak je sa koncerta održanog 17. novembra 2019. godine u Velikoj dvorani bečkog Muzikferajna.

Pogled na repertoar Julije Fišer, violinistkinje rođene u Minhenu 1983. godine, otkriva njeno interesovanje za različite muzičke stilove i pravce, u rasponu od kompozicija Johana Sebastijana Baha i Antonija Vivaldija do ostvarenja Dmitrija Šostakoviča i Kšištofa Pendereckog, uključujući preko četrdeset koncertantnih dela, kao i više od šezdeset ostvarenja kamernog žanra. Iz njene bogate biografije koju krase brojne nagrade i saradnje sa vodećim svetskim ansamblima i dirigentima, izdvajamo da se studijskom snimanju posvetila najpre pod okriljem diskografske kuće Pentaton, a potom je započela i veoma uspešnu saradnju sa diskografskom kućom Deka. Njen prvi album koji je snimila za Pentaton, izvodeći violinske koncerte ruskih kompozitora uz pratnju Ruskog nacionalnog orkestra i američkog dirigenta ruskog porekla Jakova Krajzberga, dospeo je na listu pet najprodavanijih albuma klasične muzike u Nemačkoj 2004. godine, a već naredne je odlikovan priznanjem po izboru kritičara časopisa Gramofon.

Večeras ćemo slušati kako Julija Fišer muzicira uz pratnju Arisa Aleksandera Bletenberga, nemačkog pijaniste grčkog porekla koji je rođen 1994. godine u gradu Milhajm na Ruru. Ovaj mladi umetnik, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, studirao je na Konzervatorijumu u Minhenu, a specijalističke studije iz klavira i dirigovanja pohađao je na salcburškom Mocarteumu. Pored redovnih nastupa sa Julijom Fišer, Beletenberg je održao i veoma zapažene koncerte sa violinistima Arabelom Štajnbaher, Julijanom Rahlinom, kao i sa violončelistom Maksimilijanom Hornungom.

Interesantno je istaći da se Aris Aleksander Bletenberg proslavio 2019. kao operski dirigent svojim debitantskim nastupom u novoj produkciji zingšpila Otmica iz Saraja, Kehlova oznaka 384 Volfganga Amadeusa Mocarta u Državnoj operi u Majningenu, gde je od 2015. godine i gostujući dirigent.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво