Nova diskografija

U večerašnjoj emisiji predstavićemo Simfonije Karla Nilsena u interpretaciji orkestra Simfonija iz Sijetla pod upravom Tomasa Dausgarda, objavljene u junu ove godine za izdavačku podružnicu ovog orkestra.

Na albumu se nalaze Prva i Druga simfonija ovog danskog autora, koje je njegov sunarodnik Dausgard sa orkestrom čiji je muzički direktor od 2014, izveo na koncertima zabeleženim u Benaroja holu tokom 2019. i 2020. godine. Interesantno je istaći da je ovim izdanjem Dausgard nastavio da radi na projektu objavljivanja kompletnih simfonija Karla Nilsena. Naime, pre tri godine objavio je kritički hvaljene snimke Treće i Četvrte simfonije ovog autora, da bi se sada okrenuo njegovim ranijim ostvarenjima. Ova dela pokazuju Nilsena kao majstora tonalnog muzičkog jezika i forme, uz dozu mladalačkog zanosa, posebno u Prvoj simfoniji ispunjenoj citatima danskih narodnih melodija koje je kompozitor slušao u detinjstvu. Drugo delo na ovom albumu je Simfonija broj 2, sa podnaslovom Četiri temperamenta, čiji stavovi dočaravaju osnovne temperamente i nose odgovarajuće nazive: kolerični, flegmatični, melanholični i sangvinični.

U večerašnjoj emisiji slušaćate manje poznatu Prvu simfoniju u ge molu, opus 7 iz 1892. godine, koja pokazuje uticaje Edvarda Griga i Johanesa Bramsa, ali i obrise ličnog autorskog pisma mladog autora. Ovo delo je puno elana, a Tomas Dausgard i Simfonija iz Sijetla ga snažno i poletno interpretiraju, posebno naglašavajući svetlucave zvučne boje orkestra.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво