Betoven i folklor

U četvrtoj, poslednjoj emisiji ciklusa o ulozi folklora i folklornih muzičkih materijala u opusu Ludviga van Betovena, govorimo o pesmama ovog autora i Karla Marije Vebera.

Iako je folklor zauzimao važno mesto u estetici ranih romantičara Betovenove generacije, većina kompozitora umetničkih pesama tog doba nije se neposredno inspirisala narodnom pesmom. Betoven je zapravo jedan od prvih kompozitora nemačke pesme kod kojih se prati neskriveni uticaj narodne pesme i folklornog muzičkog materijala na umetničku pesmu. Jedini ciklus pesama u njegovom stvaralaštvu, Dalekoj dragoj, opus 98, iz 1816. godine, ističe se kao primer kompozicije u kojoj je Betoven sproveo transformaciju idioma nemačke narodne pesme. Ciklus se sastoji od šest pesama, pisanih na stihove Alojza Jajtelesa, koje se muzički nadovezuju bez pauze i koje su ciklično povezane, a motiv ljubavne čežnje, koji se neposredno preslikava u melodijske motive i harmonska rešenja, reflektuje se i na tonalni plan ciklusa.

Nakon Betovena, izuzetak u ovom smislu predstavlja Karl Marija Veber, koji je za fenomen muzičkog folklora bio zainteresovan i kao muzički pisac, a koristio ga je i u svojim operama. U njegovom opusu pronalazimo kako pesme inspirisane folklorom, u kojima, kao i Betoven, proširuje harmonski plan i ulogu klavirske pratnje, tako i obrade određenih narodnih i popularnih pesama.

Po porudžbini edinburškog izdavača Džordža Tompsona, Betoven je izradio i Šest narodnih tema sa varijacijama, opus 105, iz 1819. godine, u obradi za flautu i klavir. Za pet engleskih pesama Betoven je komponovao tri do četiri varijacije, dok je austrijska pesma, na trećem mestu u zbirci, zavredila šest varijacija, sa petom u laganom adađo tempu i šestom u formi poletnog finala.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво