Betovenova kolekcija Euroradija

Reprodukovaćemo arhivske snimke interpretacija violinskih sonata Ludviga van Betovena. Slušaćete ih u izvođenju dobitnica Bi-Bi-Sijeve nagrade „Umetnik nove generacije” Dženifer Pajk i Elene Juriosti. Ove snimke dobili smo posredstvom međunarodne razmene, u okviru ciklus kojim se proslavlja 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena.

Elena Juriosti je američka violinistkinja, a u Bi-Bi-Sijevom programu Umetnik nove generacije učestvovala je od 2012. do 2014. godine. Violinu je počela da svira sa pet godina, a već sa trinaest je imala priliku da nastupa kao solistkinja sa Filadelfijskim orkestrom. Studije violine pohađala je na Kertis institutu za muziku i na Džulijardu, a profesori su joj bili Džozef Silverstajn, Pamela Frenk, Ida Kavafian i mnogi drugi. Nastupala je sa svim istaknutim orkestrima iz Sjedinjenih Američkih Država, a takođe je imala zapažene nastupe sa Londonskom filharmonijom, simfonijskim i filharmonijskim orkestrima Bi-Bi-Sija, Filharmonijom iz Vircburga i drugim. U njenim interpretacijama kritičari pre svega ističu bogatstvo tonskih boja, nijansirani lirizam i odvažan i atraktivan scenski nastup.

Britanska violinistkinja poljskog porekla, Dženifer Pajk, muzičko obrazovanje započela je sa pet godina, a već sa deset imala je priliku da nastupa pred Princem od Velsa u Kraljevskoj operi Kovent garden. Samo dve godine kasnije, Bi-Bi-Si ju je proglasio Mladim umetnikom godine postavši tako najmlađi laureat ovog takmičenja. Iste godine je bila i najmlađa pobednica na internacionalnom takmičenju Menjuhin. U Bi-Bi-Sijevom programu Umetnik nove generacije učestvovala je od 2008. do 2010. godine.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво