Nova diskografija

U večerašnjoj emisiji predstavljamo album „Britanske sonatama za violinu” Tasmin Litl i Pirsa Lejna, koji je u maju objavila diskografska kuća Šandos.

Album sa kompozicijama Jorka Bouena, Džona Ajrlenda, Džejmsa Francisa Brauna, Vilijama Olvina i Erila Koutsa predstavlja završni, treći deo antologije zaboravljenih kompozicija za violinu britanskih autora. Prvi album iz ove serije, koji je objavljen 2013, uključivao je dela Voltona, Fergusona i Britna, a tri godine kasnije Tasmin Litl je predstavila i drugi tom, sa kompozicijama Bridža, Vona Vilijamsa, Ajrlendal, Blisa i Lojd Vebera. Ono što je primetno na svim izdanjima jeste težnja ove violinistkinje da istraži malo poznat i gotovo zaboravljen repertoar, u kojem se itekako nalaze pravi dragulji kamerne muzike.

Na albumu koji su ovi umetnici objavili početkom maja za diskografsku kuću Šandos nalaze se dela napisana u rasponu od sto godina – od Ajrlendove Sonate nastale tokom Prvog svetskog rata, do kompozicije The Hart’s Grace Džejmsa Fransisa Brauna, koju je Tasmin Litl premijerno izvela na festivalu u Hertfordu 2016. godine. Na albumu su još i Sonata opus 112 Jorka Bouena iz 1945. godine, Sonatina Vilijama Olvina iz 1933, kao i kompozicija Prvi sastanak Erika Koutsa iz 1943. godine. Većina ovih kompozicija nije zastupljena na koncertnom repertoaru, te je njihovo predstavljanje široj publici, po mišljenju kritičarke dnevnog lista Gardijan, jedan od velikih doprinosa ovog albuma. Uz to, Fiona Medoks dodaje da sva ova dela odgovaraju „otvoreno ekspresivnom, romantičnom zvuku i fluidnoj virtuoznosti (Tasmin Litl); ona sa sigurnošću pronalazi nove izazove za svoj umetnički uvid, daleko od koncertnog podijuma”, zaključuje kritičarka Gardijana.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво