Arhivski snimak Festivala Proms 1987

Reprodukovaćemo ekskluzivan snimak koncerta održanog pre trideset tri godine, 10. septembra 1987, u Rojal Albert holu u Londonu, u okviru Promsa, koji je u tom periodu gradio reputaciju jedne od najznačajnijih međunarodnih muzičkih manifestacija.

Nastupali su Bečki filharmoničari, kojima je to bio tek drugi koncert na ovom festivalu, a dirigovao je slavni Lenard Bernstajn. Naime, iako je tada bio već šezdesetdevetogodišnjak, Bernstajn je ovim koncertom kao dirigent debitovao na Promsu, a potom je za života na ovom festivalu nastupio samo još jednom – jula 1988, tri godine pre smrti. Inače, ovaj koncert, iz ciklusa Bi-Bi-Sijevih arhivskih koncerata klasične muzike, dobili smo posredstvom međunarodne razmene Euroradija.

U prvom delu izveden je Koncert za klarinet i orkestar u A duru, Kehlova oznaka 622 Volfganga Amadeusa Mocarta, u kojem je solističku deonicu svirao Peter Šmidl, tada počasni klarinetista Bečkih filharmoničara. U drugom delu koncerta maestro Bernstajn dirigovao je jedno od svojih omiljenih dela koja su mu, kako je i sam više puta isticao, „najbliža srcu” – Petu simfoniju Gustava Malera. Tom prilikom, kako ističu kritičari, Bernstajn je zabeležio raritetan snimak koji danas svedoči da je ovo jedna od možda najboljih, a sada već i antologijskih interpretacija Malerove Pete simfonije, dela pisanog u periodu kompozitorovog zrelog stvaralaštva 1901. i 1902. godine.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво