Svetske muzičke pozornice

Dela Tajsona Dejvisa (Delicate Tension), Hektora Berlioza (ciklus pesama Letnje noći, opus 7) i Riharda Štrausa (Alpska simfonija, opus 64). Nacionalnim orkestrom mladih Sjedinjenih Američkih Država diriguje Antonio Papano, a kao solistkinja nastupa Džojs Didonato, mecosopran. Snimak je sa koncerta održanog 14. septembra 2019. godine u dvorani Elbske filharmonije u Hamburgu.

Tajson Dejvis, devetnaestogodišnji student kompozicije na prestižnom njujorškom Džulijardu, ostvarenje Delicate Tension pisao je po porudžbini Američke ambasade u Berlinu povodom obeležavanja 30. godišnjice od pada Berlinskog zida. Mladi kompozitor ga je završio za samo dva meseca, našavši inspiraciju u istoimenoj slici iz 1923. godine jednog od pionira apstraktnog slikarstva – Vasilija Kandinskog. Delo je premijerno izveo Nacionalni orkestar mladih Sjedinjenih Američkih Država 6. avgusta prošle godine u Koncerthausu u Berlinu, kada je takođe dirigovao Antonio Papano.

Inače, Tajson Dejvis posebno interesovanje neguje ka orkestarskim delima u kojima proširuje zvučnu paletu i pravi vezu sa vizuelnim umetnostima kako bi objasnio svoj proces rada i zadovoljstvo koje u njemu nalazi. Kako i sam ističe „Pišući za orkestar imate mogućnost da iskoristite ogromnu lepezu zvučnih boja koja veliki ansambli stvaraju. Dok se komponovanje muzike za jedan instrument može uporediti, na primer, sa crvenom bojom, pisanje za veću grupu muzičara omogućava vam da u delo unesete i sve one lepršave nijanse crvene boje, poput ružičaste ili bordo”, reči su mladog kompozitora.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво