Opera – Rihard Vagner: Sumrak bogova

Ekskluzivan arhivski snimak muzičke drame „Sumrak bogova” Riharda Vagnera zabeležen 1. avgusta 2015. godine na Festivalu u Bajrojtu.

U glavnim ulogama nastupaju: Mirela Hagen kao Voglind,a Julija Rutiljano kao Velgundu, Ana Lapkovska kao Floshilda i Prva Norna. Štefan Finke je Zigfird, Stefen Miling je Hagena, Alehandro Marko-Burmester je Gunter, Alison Ouks je Gutrunu, dok je Ketrin Foster Brunhilda. Lik Valtraute izvodi Klaudija Manke, dok je Alberih - Albert Domen. Horom i orkestrom Festivala u Bajrojtu diriguje Kiril Petrenko.

S obzirom na to da ove godine Bajrojtske muzičke svečanosti nisu održane zbog pandemije virusa Sars-Cov-2, rukovodstvo ove stoletne manifestacije je odlučilo da slušaocima nemačkih stanica i člancima Evropske radiodifuzne unije ponudi izuzetne snimke iz sopstvenog arhiva. Takođe, najavili su da se nova postavka Prstena Nibelunga odlaže za 2022. godinu, s obzirom na obaveze izvođača i izmenjen raspored proba.

Vagner je napisao jedini mogući kraj koji je u stanju da odgovori muzičkom i dramskom bogastvu celog ciklusa Prsten Nibelunga. On je dvadeset šest godina radio na ovom delu, s obzirom da je isprva napisao Zigfridovu smrt, a potom i druge delove Ringa, tako da je u Sumraku bogova spojio sve niti priče i sve različite etape u kompozicionom razvoju na zadivljujuće prirodan i koherentan način. Pritom, sve je krunisao sa dva remek dela unutar ovog čina: Zigfridovim posmrtnim maršem i scenom Brunhildinog žrtvovanja. Muzika u ovom činu raste do teme „ljubavnog iskupljenja” koju je Zigilinda pevala u Valkiri kada je otkrila da je trudna i da će roditi Zigfrida. Ovaj put kada je peva Brunhilda – Vagner je naziva motivom glorifikacije Brunhilde. Sam kraj opere je ostavljen orkestru kao glavnom pripovedaču. Iz kataklizme se rađa svojevrsni optimizam novog početka, oličen u ozarenom motivu glorifikacije Brunhilde u svetlom Des duru. 

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво