Svetske muzičke pozornice

Pijanistkinja Julijana Avdejeva svira dela Frederika Šopena, Roberta Šumana i Franca Šuberta. Snimak je sa koncerta održanog 19. februara prošle godine u Koncertnoj dvorani Operskog grada u Tokiju.

Julijana Avdejeva je rođena 3. jula 1985. u Moskvi, gde je već u petoj godini započela da uči sviranje klavira u Školi za muzičke talente Sestara Gnjesin, a potom je diplomirala na Univerzitetu umetnosti u Cirihu. Nakon osvojene prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Frederik Šopen održanom u Varšavi 2010. godine, na kojem je bila prva žena koja je nakon više od četiri decenije odlikovana najvećim priznanjem, započela je njena plodna solistička karijera, kao i brojne ponude vodećih svetskih diskografskih kuća. Interesantno je istaći da je Avdejeva, pored Haline Černi-Stefanjske, Bele Davidovič i Marte Argerič, tek četvrta žena koja je pobedila na ovom prestižnom pijanističkom takmičenju. Pored toga, osvojila je nagrade i na takmičenjima u Bremenu, Ženevi, kao i na popularnom takmičenju Artur Rubinštajn u Poljskoj. Kritičari je opisuju kao intrigantnu pijanistkinju koja „zna da pusti muziku da diše", a čije interpretacije obiluju jasnoćom muzičkog izraza, energijom, elegancijom, iskrenošću i izraženom skromnošću.

Muzicirala je sa poznatim svetskim orkestrima poput Filharmonije Francuskog radija, Drezdenske filharmonije, Škotskog simfonijskog orkestra Bi-Bi-Sija, Simfonijskog orkestra iz Bazela, Filharmonije iz Sankt Peterburga, Londonske filharmonije. Plodnu saradnju ostvarila je sa dirigentima među kojima se posebno izdvajaju Gustavo Dudamel, Marin Alsop, Mark Elder i Tomas Dausgard. Julijana Avdejeva nastupa i kao kamerni muzičar pre svega sa ansamblom Kremerata Baltika i violinistkinjom Julijom Fišer, a kritičari i publika kao izuzetne izdvajaju i njene nastupe na festivalima u Salcburgu (koji ove godine obeležava stogodišnjicu od osnivanja) i Lucernu.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво