Читај ми!

Refleksije

M. H. Frimer i R. Barbosa: Rat Brazila protiv kovida 19

U tekstu Mateusa Hofmana Frimera i Rikarda Barbose „Rat Brazila protiv kovida 19: kriza, a ne konflikt – lekari a ne generali” autori dokumentuju načine na koje je administracija koju vodi brazilski predsednik Žair Bolsonaro odgovorila na epidemiju kovida 19. Diskurzivne strategije postavljene su kao da je to pitanje vojne odbrane države, a ne pitanje javnog zdravlja.

Frimer i Barbosa analiziraju šta je smisao toga da se izjave o virusu i o borbi protiv virusa daju kao da je reč o vojnim operacijama. Oni, naime, tvrde da je pandemija kovida 19 predstavljena kao nekakav rat pokrenut iz inostranstva, a u tom slučaju je bitno da se očuva unutrašnja stabilnost u Brazilu, ali, mere, koje su onda stvarno preduzete protiv zaraze, nisu bile efikasne. Upravo zbog te politički motivisane retorike, u Brazilu se nije reagovalo na pravi način, a posledica toga je veliko ugrožavanje javnog zdravlja. Kada se razgovor o kovidu 19 militarizuje, onda i odgovore počnemo dobijati od vojne birokratije, a ne od onih koji su nadležni za javno zdravlje, a to, kako ističu autori, vodi ka štetnim posledicama.

Tekst, preuzet iz desetog broja časopisa Dialogues in Human Geography za 2020. godinu, s engleskog je preveo Aleksandar B. Nedeljković.

Čita Dušica Mijatović.
Urednici Olivera Nušić i Predrag Šarčević.







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво