Betovenova kolekcija Euroradija

Reprodukovaćemo snimak koncerta Orkestra pokrajine Valensija koji je pod upravom Tomasa Hengelbroka, nastupio na Festivalu muzike i igre u Granadi u Dvorcu Karla Petog, 17. jula ove godine. Na programu su bile uvertira Leonora, kao i Šesta i Osma simfonija Ludviga van Betovena.

U fokusu muzičkog programa ovogodišnjeg izdanja festivala u Granadi bilo je stvaralaštvo Ludviga van Betovena, te je čak sedamnaest koncerata od ukupno četrdeset četiri bilo posvećeno čuvenom bečkom klasičaru. Tako je po prvi put na festivalu izvedeno svih devet Betovenovih simfonija, koncertantna dela, odabrane kamerne kompozicije, uz dodatak klavirskih transkripcija Betovenovih simfonija koje su izveli renomirani španski pijanisti.

Orkestar pokrajine Valensija je rezidencijalni orkestar Operske kuće kraljice Sofije iz Valensije. Osnovao ga je tadašnji muzički direktor Lorin Mazel 2006. godine i sastavljen je od internacionalnih muzičara. Nakon Mazela, ovaj ansambl vodili su Omer Meir Velber, Roberto Abado, Fabio Bjondi a sarađivali su sa istaknutim dirigentima današnjice kao što Valerij Gergijev, Endrju Dejvis, Rikardo Šaji i mnogi drugi.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво