Umetnost interpretacije – Dženifer Pajk

Večerašnju emisiju posvećujemo britanskoj violinistkinji Dženifer Pajk.

Ova umetnica, poljskog porekla, koju je je Bi-Bi-Si magazin 2002. proglasio „Mladim umetnikom godine”, započela je muzičko obrazovanje sa samo pet godina, a već sa deset je nastupala pred Princem od Velsa u Kraljevskoj operi u Kovent Gardenu. Pomenutu titulu „Mladog umetnika godine” dobila je kada je imala samo dvanaest godina, kao najmlađi laureat ovog takmičenja. Studije je potom završila u Gildhol školi za muziku u dramu u Londonu i koledžu Lejdi Margaret hol u Oksfordu, gde je sada rezidencijalni umetnik.

Njena koncertna karijera započela je veoma rano, a sa šesnaest godina debitovala je na festivalu Proms u Rojal Albert holu. Četiri godine kasnije, 2009, bila je umetnik u fokusu ovog festivala, a 2014. izvela je kompoziciju Ševa uzleće Ralfa Vona Vilijamsa, povodom obeležavanja početka Prvog svetskog rata u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Dženifer Pajk je odrasla u porodici poljskog porekla, i često je u svom umetničkom radu inspirisana ovom zemljom. Godine 2017. bila je kustos programa pod nazivom „Poljski dan muzike” u Vigmor holu u Londonu, tokom kog su izvedene porudžbine savremenih autora, kao i Kapričo za violinu Kšištofa Pendereckog. Dve godine kasnije ova umetnica je objavila album pod nazivom Poljska violina za koji je odabrala relativno nepoznata ostvarenja iz obimnog korpusa dela koja su poljski autori posvetili violini.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво