Imaginarni pejzaži

U večerašnjoj emisiji predstavićemo radove američkog umetnika Rajana Es Čemberlejna poznatijeg kao Arrowounds, koji je prisutan na sceni elektronske i eksperimentalne muzike od 2017. godine. Inače projekat Arrowounds je započeo kako bi dao platformu za svoja zvučna istraživanja, dalje od sveta roka u kojem se kreće.

Čemberlejna, u njegovim saundskejpovima, posebno zanima odnos čoveka i njegovog prirodnog orkuženja, tako da se u osnovi numera nalaze terenski snimci, doduše modifikovani i tretirani kao izvor materijala za elektronske teksture.

Od prvih ambijentalnih početaka 2017. godine do danas američki umetnik je prošao kroz brzi razvojni proces, povezan verovatno i sa izazovima u privatnom životu, gde još uvek iskušava sve teškoće partnera i pratioca osobe koja je boluje od kancera. Na svom poslednjem albumu The Loneliness of the Deep Sea Diver (Usamljenost dubinskog ronioca) Arrowounds otkriva snažan i samosvojan zvučni svet, sastavljen iz višestrukih akustičnih slojeva i okrenut snažnoj, fizikalnoj zvučnosti koja zahteva „uranjajuće slušanje” i neposrednu emotivnu reakciju. Iza ovog ostvarenja stoji jednostavan konceptualni narativ: Istražujući morske dubine, zbog iznanadne situacije, ronilac ostaje zarobljen ispod površine mora. Boreći sa sa strahom, paranojom i halucinacijama izazvanim smanjenjem kiseonika i senzornom dezorijentacijom, ronilac se bori da shvati šta je stvarno, a šta je plod mašte u morskim dubinama. Međutim, ovu priču možemo sagledati i kao metaforu o mukotropnom procesu lečenja raka, kako za pacijenta, tako i za njegove bližnje, gde se takođe smenjuju momenti predaha i tenzije izazvane strahom, strepnjom i fizičkom ugroženošću. U muzičkom postupku Čemberlejn koristi ono što naziva „tape loop” terapijom. Naime, umetnik naslojava lupove i zvuke, ritmove i distorzije jedne na druge, kao neku vrstu meditativnog procesa ne vodeći brigu šta će ispasti kao krajnji rezultat. Posle nekoliko nedelja uz pomoć ovog postupka počinju da se pomaljaju naznake pravilnijih struktura, pa čak i budućih numera. Album The Loneliness of the Deep Sea Diver je dokument ovih „tape loop” sesija i sirovih, kompleksnih emocija koje stoje u osnovi ovih inače apstraktnih zvučnih faktura. Osećanja kalustrofobije, gubitka kontrole, ali i trenutaka pomirenja i nade, te daljeg kombinovanja i istraživanja prožimaju ovaj album, korespondirajući i sa vodećim emocijama mnogih ljudi danas u doba globalne pandemije izloženih izolaciji, potrebom za begom i suočenima sa novim, još nepredviđenim, prilagođavanjima. 

Urednica Ksenija Stevanović





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво