Festival u Salcburgu 2020

Dela Riharda Vangera (Zigfridova idila), Arnolda Šenberga (Kamerna simfonija broj 1, opus 9), Pjera Buleza (Mémoriale) i Ludviga van Betovena (Velika fuga u Be duru, opus 133, u orkestarskoj verziji). Zapadno-istočnim Divan orkestrom diriguje Danijel Barenbojm. Snimak je sa koncerta održanog 16. avgusta u Velikoj festivalskoj kući.

Ove godine Festival u Salcburgu svečano obeležava stogodišnjicu od osnivanja i jedna je od retkih letnjih muzičkih manifestacija koje se održavaju uprkos pandemiji virusa korona, ali u svedenom obliku i uz poštovanje epidemioloških mera. Inače, ovo je jedna je od najpoznatijih i najvećih svetskih letnjih muzičkih i pozorišnih manifestacija. Festival je osnovan 1920. godine sa ciljem da se osnaži umetničko stvaralaštvo u teškim godinama koje su usledile posle Prvog svetskog rata. Njegovi osnivači bili su važni umetnici - Hugo fon Hofmanstal, Rihard Štraus, Alfred Roler, Franc Šalk i Maks Rajnhard, a u osnovnom fokusu festivala bile su operska i pozorišna umetnost, dok je vremenom program proširen i na izvođenje solističkih, kamernih i orkestarskih dela klasične muzike.

Na ovogodišnjem festivalu, koji je otvoren 1. avgusta, a večeras (30. avgusta) i zvanično završen, nastupili su izuzetni umetnici i ansambli. Pored Zapadno-istočnog Divan orkestra i maestra Barenbojma, koji su stalni gosti festivala, muzicirali su Bečki i Berlinski filharmoničari pod dirigentskim palicama Andrisa Nelsonsa, Gustava Dudamela i Kirila Petrenka. U okviru Betovenovog ciklusa, kojim se ove godine obeležava 250. godišnjica od kompozitorovog rođenja, pijanista Igor Levit je na nekoliko koncerata izvodio klavirske sonate slavnog bečkog klasičara; pored toga, izvedene su i opere Elektra Riharda Štrausa i Tako čine sve Volfganga Amadeusa Mocarta, koje publika nije gledala u pozorištu, već je imala prilike da ih prati uživo preko video kanala festivala. Izuzetne nastupe na ovogodišnjem festivalu imali su i kamerni ansambli - kvartet Balčea, ansambl Kamerata Salcburg uz sudelovanje Patricije Kopačinske, potom su zapažene nastupe imali i Andraš Šif, Ćećilija Bartoli, Danil Trifonov, dok je solistički koncert održao i Danijel Barenbojm, ovog puta u ulozi pijaniste.

Kako tradicija festivala nalaže, i ove godine je na Salcburškom festivalu nekoliko puta izveden komad Jedermann slavnog austrijskog pisca Huga fon Hofmanstala, jednog od njegovih osnivača. Interesantno je istaći da će obimna izložba nazvana Veliko svetsko pozorište, a koja sadrži dokumenta, fotografije, zapise i snimke sa prethodnih izdanja festivala, biti dostupna posetiocima u muzeju u Salcburgu do završetka sledećeg festivala, u avgustu 2021. godine.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво