Imaginari pejzaži

Album „Neizvesnost” (L’Incertitude) Ruthera Zajderfelta i Bruna Diplana koji je 5. maja objavio lejbl Cronica iz Portugalije.

Ovo je prvo izdanje dvojice muzičara, koji inače već dugi niz godina nastupaju zajedno. U tom pogledu njihova saradnja je bila prirodna i intuitivna, mimo bilo kakvog konceptualnog okvira. Oni su jednostavno razmenjivali zvučne materijale i komponovane delove „na distanci”, uz međusobno poverenje i razumevanje. Diplan je inače kompozitor i muzičar koji živi na severu Francuske i bavi pitanjem sećanja, oslanjajući se na radove Lika Ferarija, Džona Kejdža, Elian Radig i drugih. Holandski autor Ruther Zajderflet poznatiji kao Mašinfabrik, u svojim elektroakustičnim delima i filmskoj muzici, spaja elemente ambijenta, nojza, minimalizma, drona i terenskih snimaka u uvek nepredvidljive zvučne eksperimente.

Na albumu Neizvesnost nalaze se dve numere čiji su nazivi Sumnja i Nada. To su apstraktna i radoznala sonična traganja kolažnog tipa, u kojima se sustiču najrazličitiji materijali – od snimaka ptičjeg peva, ljudskog govora, zvuka vode, tradicionalnih pesama, semplova radijskih emisija, preko odsviranih deonica, upliva elektronskih struktura i kompjuterskih modifikacija. Kako umetnici ističu – možda im je bio cilj da sugerišu kakav „onostrani” prostor, ali je na slušaocima da svojom imaginacijom daju smisao ovim kompozicijama radiofonskog kvaliteta.

Urednica Ksenija Stevanović





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво