Читај ми!

Vek harmonike – Album „Lutalica” Polin Oliveros

Predstavićemo album „Lutalica” Polin Oliveros, koji je originalno objavljen 1984. godine, a za reizdanje iz 2007. zaslužna je nezavisna američka izdavačka kuća Important Records.

Polin Oliveros se smatra pionirkom američke avangardne muzike, čije je delovanje izvršilo veliki uticaj na američku eksperimentalnu muziku od 1960. godine do danas. Prvobitno je bila aktivna na improvizacionoj sceni, a sredinom 70-ih godina, proučavajući kulturu američkih Indijanaca, kao i istočne religije, stvorila je originalni koncept meditativne improvizacije sa idejom da svako prepozna svoju muzikalnost. Vodeću poziciju u muzičkom svetu zauzela je i kao prva direktorka Centra za savremenu muziku Mils koledža, a zatim i kao profesorka na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu.

Album Lutalica predstavlja skup radova Polin Oliveros sa brojnih seminara za harmoniku, kao i radova sa njenog albuma Harmonika i glas.Na albumu su tri kompozicije sa koncerta koji je Polin Oliveros održala 27. januara 1983. godine u pozorištu Merimaunt na Menhetnu: Duo za harmoniku i bandoneon iz 1964, potom kompozicija Lutalica koja je pisana 1982. za Orkestar harmonika iz Springfilda i jedan od najomiljenijih komada Polin Oliveros - Konj peva sa oblaka iz 1975. godine.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво