Betovenova kolekcija Euroradija

Kvartet Kiroga svira Gudačke kvartete broj 15 u a molu opus 132 i broj 16 u Ef duru opus 135 Ludviga van Betovena.Slušaćete snimak zabeležen 19. jula ove godine na Međunarodnom festivalu Muzike i igre u Granadi, koji smo dobili posredstvom evrovizijske razmene, a u okviru ciklusa kojim se proslavlja 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena.

Ovogodišnje, 69. izdanje jedno je od najdužih u istoriji ovog festivala - u odnosu na prethodne koji su u proseku trajali petnaest dana, ovog puta festival je trajao trideset dva dana, a u okviru njega priređeno je sedamdeset koncerata i plesnih nastupa. Zbog situacije sa virusom Covid-19, gosti festivala bili su najvećim delom iz Španije, a osim njih, publika je imala priliku da uživa u nastupima (uživo ili preko internet platformi) ruskih pijanista Igora Levita, Grigorija Sokolova, Elizabete Leonskaje, argentinske pijanistkinje Marte Argerič koja je priredila nastup sa francuskim violinistom Renoom Kapisonom, pijaniste i dirigenta Danijela Barenbojma, tenora Ijana Bostridža i mnogih drugih.

U fokusu muzičkog programa bilo je stvaralaštvo Ludviga van Betovena, te je čak sedamnaest koncerata od ukupno četrdeset četiri bilo posvećeno čuvenom bečkom klasičaru. Tako je po prvi put na festivalu izvedeno svih devet Betovenovih simfonija, koncertantna dela, odabrane kamerne kompozicije, uz dodatak klavirskih transkripcija Betovenovih simfonija koje su izveli renomirani španski pijanisti.

Autorka Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво