Majstori baroka

Dela Henrija Persla posvećena kraljici Meri II

Okosnicu programa ansambla Voks Luminis na Festivalu rane muzike u Utrehtu 2015. godine činio je pokušaj rekonstrukcije muzike za zvaničnu sahranu engleske kraljice Meri II 1695. godine, a koju su komponovali kako Henri Persl, tako i njegovi savremenici i prethodnici. U emisiji ćete takođe čuti i Himne i Ode koje je Persl komponovao za krunisanje Džejmsa II, kao i za rođendan kraljice Meri II.

Snimak ovog nastupa smo dobili zahvaljujući razmeni arhivskih snimaka članica Euroradija sa letnjih festivala proteklih godina, kako bi se nadomestila umanjena koncertna ponuda tokom letnjih meseci zbog pandemije korona virusa.

Persl je, kao dvorski kompozitor, koji je za Meri napisao nekoliko oda, sada imao obavezu da komponuje i deo muzike za njen zvanični, državni pogreb koji je održan tri meseca posle smrti. To je bila kompleksna ceremonija sahrane koja je podrazumevala ispraćaj kovčega kroz ulice Londona do Vestminsterske opatije gde se nalazi kripta engleskih kraljeva.

Kod ulaska povorke u opatiju čula su se uz ritam posmrtnog marša i dva instrumentalna „oproštaja” za ansambl oboa, koje su napisali Tomas Tolet i Džejms Pezibl, kao i marš za trube sa klizajućom cevi koji je napisao Persl. U samoj opatiji hor je izvodio posmrtne himne, za koje je utvrđeno, zahvaljujući istraživanju Brusa Vuda, da ih je komponovao Tomas Morli i da su korišćene u pogrebima engelskih vladara tokom celog 17. veka. Naime Morli ih je verovatno načinio za sahranu Elizabete I 1603. godine, a do 1695. jedna od himni – „Da li si znao, Gospode” – je bila i nepovratno izgubljena. Zbog toga je Persl trebalo da napiše zamenu za ovu himnu, a kako je odlično poznavao „stariji” stil on je ovom zadatku prišao sa puno entuzijazma, komponujući još dve pogrebne „sentencije" - „Čovek je rođen od žene” i „U sred života” koje su se izvodile u momentu ukopavanja. Takođe, napisao je i dirljivu elegiju za dva soprana „O dive custos” za kraljicu Meri, koja je predstavljena na izvođenju pred engleskim dvorom nezavisno od same pogrebne ceremonije. 

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво