Читај ми!

Studije i ogledi (1)

Bruno Latur: Protiv povratka na proizvodnju pre krize

Aktuelna zdravstvena kriza se, prema Brunu Laturu, samo delimično može smatrati krizom, jer kriza je uvek prolazna, dok je u slučaju pandemije izazvane virusom Kovid-19 reč o trajnoj i nepovratnoj ekološkoj promeni.

Čak i ako budemo imali sreće da izađemo iz prve „krize", nećemo imati nikakvih izgleda da, bez radikalnih promena u ponašanju, izađemo iz druge, smatra Latur, dodajući da bi, u svakom slučaju, bilo šteta ne poslužiti se zdravstvenom krizom u cilju otkrivanja drugih sredstava koja mogu pomoći da se u ekološku promenu uđe i nekako drugačije osim naslepo. Prva lekcija koronavirusa je, piše Latur, najšokantnija: dokazano je, naime, da je moguće da se za nekoliko nedelja, svuda u svetu, i u istom trenutku, obustavi ekonomski sistem koji je, kako su nam do sada govorili, nemoguće usporiti ili preusmeriti. Na sve argumente ekologa o menjanju modusa naših života uvek se odgovaralo argumentom da nepovratnu silu „voza napretka" ništa ne može izbaciti iz koloseka, „zbog globalizacije". No, upravo je taj famozni globalizovani karakter ono što naš razvoj čini tako krhkim, tako sklonim onom suprotnom: da prikoči, a potom i da se naglo zaustavi.

Esej „Protiv povratka na proizvodnju pre krize", preuzet iz elektronskog časopisa Analyse, opinion, critique (aoc.media), objaviće uskoro Fakultet za medije i komunikacije iz Beograda.

Prevod s francuskog: Olja Petronić
Spikerska interpretacija teksta: Dušica Mijatović
Urednik: Predrag Šarčević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво