Betovenova kolekcija Euroradija

Imaćete priliku da uživate u arhivskim snimcima Osme i Druge simfonije Ludviga van Betovena, koje smo dobili posredstvom Evrovizijske razmene. Čućete izvođenja Nacionalnog orkestra Bi-Bi-Sija iz Velsa pod upravom Ričarda Hikoksa i Tjerija Fišera, ostvarena 2004. i 2007. godine.

Osma simfonija u Ef duru opus 93, komponovana 1812. godine, koju je Betovenov nazivao i Mala simfonija u Ef duru, praveći tako distinkciju od Šeste simfonije. Premda manjih dimenzija u odnosu na prethodne simfonije, ovo delo je Betoven iskoristio za dalju radikalizaciju simfonijskog žanra i jedno je od njegovih retkih dela bez filozofske pozadine i posvete. U Osmoj simfoniji postoje celine sa netipičnim harmonskim rešenjima, smelim modulacijama i uključivanjem vrlo udaljenih tonalnih odnosa među sekcijama stavova. No, ono što je najočiglednije u ovom delu je odsustvo laganog drugog stava, na čije mesto je Betoven smestio nestašni, kratki Alegreto skercando, ritmički i artikulaciono intezivan tokom celog svog trajanja. I naredni, treći stav, netipičan je za Betovenov simfonijski diskurs napisan u stilu menueta ali u brzom tempu.

Druga simfonija, komponovana 1802. godine, jedno je od Betovenovih konzervativnijih dela, vrlo slično simfonijskim ostvarenjima Jozefa Hajdna, te se smatra završnom realizacijom Hajdnovog koncepta simfonijskog ciklusa i njegovih sve monumentalnijih dimenzija Ovaj utisak dodatno pojačava i citat koji je Betoven preuzeo iz Hajdnovog oratorijuma Stvaranje sveta

Emisiju priprema Jelena Damjanović




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво