Читај ми!

Imaginarni pejzaži: Minamo - Beautiful

Predstavljamo reizdanje trećeg albuma „Beautiful” grupe Minamo koji je prošle godine objavila izdavačka američka kuća 12K. Originalno je ovo ostvarenje izdato 2003. godine za lejbl Apestaartje, a večeras ćete čuti remastering Tejlora Duprija koji i vodi kuću 12K više decenija, promovišući specifičnu, lirsku struju minimalnog ambijenta u kojem je oslanjanje na terenske zvuke i akustične instrumente baza muzičkog izraza.

Album Beautiful je nedvosmisleno vezan za ovakve tendecije. Naime, iako ovo ostvarenje pokazuje karakteristike kliks-and-kats estetike, japanski umetnici su, zajedno sa još nekolicinom pionira, počeli da kombinuju akustične instrumente, odnosno gitare sa digitalnom obradom zvuka, što će postati mejnstrim naredne decenije. Takođe, u svakoj od numera prisutni su i terenski snimci, čime se stvara specifični, topli i nežni, a opet suptilni i apstraktni zvuk Minama. 

U trenutku kada je album Beautiful nastajao grupa Minamo je brojala četiri člana. To su bili Tecuro Jasunaga zadužen za kompjutere i Keiči Sugimoto, gitara, koji su i osnovali bend 1999. godine. Pored njih na albumu su učestvovali i gitarista Juičiro Ivašita i klavijaturista i saksofonista Namiko Sasamoto, koji više nisu članovi Minama. Pored originalnih numera sa izdanja Beautiful, predstavićemo, kao poslednju u nizu, i novu kompoziciju Hum specijalno napravljenu za ovo reizdanje, čija kombinacija kompjuterski generisanog i ljudski odsviranog zvuka propituje uvek ambivalentne granice između ova dva polja akustičkog prostora.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво