Festival Proms 2008

Dela Volfganga Amadeusa Mocarta i Dmitrija Šostakoviča. Čikaškim simfonijskim orkestrom diriguje Bernard Haitink, a kao solista nastupa pijanista Marej Peraja. Snimak je sa koncerta održanog 9. septembra 2008. godine u Rojal Albert holu u Londonu.

Na ovom koncertu nastupio je Čikaški simfonijski orkestar pod upravom Bernarda Haitinka, jednog od najvećih dirigenata današnjice, koji je u tom periodu bio počasni dirigent ovog ansambla. Ovu poziciju čelnici Čikaškog simfonijskog orkestra „stvorili” su upravo za maestra Haitinka, kako bi istakli važnost njihove višegodišnje saradnje. Naime, maestro Haitink, koji je u tom periodu imao 79 godina, odbio je da nakon isteka ugovora i dalje bude na mestu Muzičkog direktora Čikaškog simfonijskog orkestra, smatrajući da je „vreme da na to mesto dođe neki mlađi kolega”.

Podsećamo da je poslednji zvaničan nastup danas devedesetjednogodišnji Haitink imao 6. septembra prošle godine kada je dirigovao Bečkim filharmoničarima u dvorani Kulturnog i kongresnog centra u Lucernu.

Inače, pojavljivanje maestra Haitinka sa Čikaškim simfonijskim orkestrom na Promsu 2008. godine bilo je u okviru njihove evropske i američke turneje, na kojoj je nastupao i legendarni američki pijanista Marej Peraja, koji je na ovom koncertu muzicirao posle dvadesetogodišnje pauze. 

U prvom delu koncerta na Promsu 2008. godine izveden je Klavirski koncert u ce molu, broj 24, Kehlova oznaka 491 Volfganga Amadeusa Mocarta, a u drugom – Četvrta simfonija u ce molu, opus 43 Dmitrija Šostakoviča.

Interesantno je podsetiti, da je za gotovo pet decenija pijanističke karijere, Marej Peraja postao jedna od centralnih ličnosti američkog koncertnog života, sarađujući sa gotovo svim najznačajnijim umetnicima svog doba, dok su kao naročito plodonosne ostale zabeležene njegove saradnje sa Bendžaminom Britnom, Piterom Pirsom i Raduom Lupuom. Za izuzetan doprinos pijanizmu i muzičkoj umetnosti dobio je brojna priznanja među kojima se izdvajaju počasno članstvo Kraljevskog muzičkog koledža i Kraljevske akademije za muziku, i najuglednija titula koja se u Velikoj Britaniji dodeljuje u oblasti umetničkog stvaralaštva ” Vitez-komandant Ordena britanske imperije.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво