Festival u Eks-an-Provansu 2020

Pesme Albana Berga i Franca Šuberta izvode Kristijan Gerhaher, bariton i Gerold Huber, klavir. Snimak je sa koncerta održanog 24. juna u dvorištu Nadbiskupske palate.

Večerašnjom emisijom započinjemo naš redovni ciklus u kojem ćemo u narednim mesecima reprodukovati snimke sa ovogodišnjih Letnjih festivala, kao i odabrane koncerte sa festivala održanih prethodnih godina, a koje smo dobili posredstvom međunarodne razmene Euroradija. 

Festival u Eks-an-Provansu je jedna od najznačajnijih evropskih letnjih muzičkih manifestacija koja se u ovom francuskom gradu održava još od 1948. godine. Osnovna programska nit posvećena je operskoj umetnosti, dok značajno mesto zauzimaju i posebno odabrani orkestarski, kamerni i solistički koncerti. Međutim, usled pandemije virusa Covid-19, ovogodišnji festival je u znatnoj meri izmenjen u odnosu na ranija izdanja. Naime, na ovogodišnjem festivalu neće biti izvođenja opera, niti koncertata koji podrazumevaju učešće većeg broja muzičara, već samo kamerni koncerti, koji će biti izvedeni pred ograničenim brojem posetilaca, uz obavezno poštovanje propisanih epidemioloških mera, a koji će potom biti emitovani na zvaničnom video kanalu Festivala u Eks-an-Provansu. 

Na koncertu koji reprodukujemo u emisiji nastupili su bariton Kristijan Gerhaher, jedan od najcenjenijih interpretatora nemačkog lida, i pijanista Gerold Huber, njegov stalni saradnik sa kojim nastupa još od studija na Muzičkoj akademiji u Minhenu. Program je bio ispunjen solo pesmama Franca Šuberta, jednog od utemeljivača lida i najznačajnijih rano-romantičarskih kompozitora, kao i Albana Berga, jednog od uticajnih autora XX veka, u čijem se opusu nalaze dela u kojima su vešto spojene modernističke tehnike Arnolda Šenberga, inače njegovog profesora kompozicije u Beču, sa grandioznošću pozno-romantičarskih autora poput Gustava Malera.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво