Umetnost interpretacije

In memoriam – Darinka Matić-Marović

Večerašnja emisija biće posvećena sećanju na dirigentkinju Darinku Matić-Marović koja je preminula 15. jula u Beogradu, u 83. godini.

Darinka Matić-Marović je ostavila neizbrisiv trag u našoj muzičkoj kulturi, između ostalog i rušeći brojne prepreke, postavši prva žena dirigent u Jugoslaviji, prva žena dekan na Fakultetu muzičke umetnosti, te u čak pet mandata prva žena rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Rođena u Kotoru 1937. godine, u porodici u kojoj je pridavana velika važnost muzičkom obrazovanju, Darinka Matić-Marović je sa trinaest godina počela da uči klavir. Gimnaziju i muzičku školu završila je u Kotoru, a potom je u Beogradu diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti 1959. godine, na nastavničkom odseku. Još kao student počela je da radi kao saradnik u Baletskoj školi „Lujo Davičo", a istovremeno je igrala folklor u Kulturno umetničkom-društvu „Branko Krsmanović". Ovaj ansambl, u kojem je nastupala i kao solista, igrač i pevač, postaće jedna od njenih velikih ljubavi i sa njim će proputovati svet, prezentujući muzičku kulturu našeg podneblja.

Druga značajna institucija za koju će biti vezano ime Darinke Matić-Marović je hor Kolegijum muzikum. Kada je na inicijativu profesora Vojislava Ilića 1971. godine fomiran akademski hor sačinjen od studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti, Darinka Matić-Marović je postavljena za dirigenta. Sa ovim ansamblom, koji iduće godine slavi pola veka postojanja, predstavila se širom planete, a što je možda još značajnije, odgajila je i čitave generacije umetnica koje će postati njene koleginice i danas neka od vodećih imena na našoj muzičkoj sceni.

Deceniju kasnije postala je i zvanični glavni dirigent Akademskog hora „Obilić". Sa ovim ansamblima je tokom četrdeset pet godina karijere dirigovala na više od deset hiljada koncerata. Nastupala je sa brojnim orkestrima u zemlji i inostranstvu, a dirigovala je u više od četrdeset zemalja sveta, u najprestižnijim dvoranama poput Karnegi hola ili salcburškog Mocarteuma. Sa svojim horovima, Darinka Matić-Marović je premijerno izvela i na stotine dela naših savremenih autora, a samo na Beogradskim muzičkim svečanostima Kolegijum muzikum je imao preko osamdeset premijernih izvođenja.

Govoreći o jedinstvenoj ličnosti Darinke Matić-Marović, muzikološkinja Sonja Marinković rekla je sledeće: „Nije jednostavno predstaviti ličnost i delatnost Darinke Matić-Marović, proslavljenog dirigenta, poštovanog i omiljenog profesora, izuzetnog čoveka, humaniste, snažnog i strogog privrženika gvozdene discipline i samodiscipline. Odlikovali su je beskompromisna predanost radu, perfekcionizam, posvećenost, upornost da svaki detalj proverava nebrojeno puta uvek težeći savršenstvu. Zračila je lepotom, ne samo onom mladalačkom, već trajnom, večnom, unutarnjom. Harizmatičnom ličnošću, fascinantnom energijom koja zrači i osvaja ona je svojom umetničkom delatnošću stekla popularnost koja u oblasti klasične muzike nije svakidašnja i uobičajena. Duže od četiri decenije nalazila se u žiži umetničkih zbivanja, a ne manje značajna bila je i njena društvena delatnost kao prodekana, dekana Fakulteta muzičke umetnosti, rektora Univerziteta umetnosti, aktivnog i konstruktivnog člana mnogih odbora, žirija i komisija".

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво