Nova diskografija

Predstavljamo album Simfonijskog orkestra iz Lahtija pod upravom Dime Slobodenjuka sa delima Sergeja Prokofjeva koji je početkom aprila objavila diskografska kuća Bis.

Na ovom izdanju, nalaze se dve orkestarske svite iz scenskih dela Sergeja Prokofjeva – opere Kockar i baleta Kameni cvet, između kojih je interpolirana kratka Jesenja skica opus 8, verovatno prvo kompozitorovo dovršeno orkestarsko delo. Tokom svoje dugačke karijere, Prokofjev je često pisao dela za scenu, od kojih su neka bila veoma uspešna, a neka ne. Ali muzika iz ovih obimnih dela mogla se čuti i u drugim Prokofjevljevim ostvarenjima, nekada kao „pozajmljeni” materijal u nekoj od simfonija, a mnogo češće u formi svite inspirisane originalnim scenskim delom. Jedan od takvih primera su Četiri portreta i rasplet iz opere Kockar, prvog Prokofjevljevog operskog ostvarenja koje je dovršeno 1917. godine. Zasnovano na istoimenoj kratkoj priči Fjodora Dostojevskog, ovo delo nije posedovalo zasebne numere koje bi mogle da se izvode kao nezavisni orkestarski komadi. Zato je autor komponovao sasvim novo delo, osmišljeno kao četiri portreta glavnih likova u operi, kombinujući muzičke motive i teme koje se za njih vezuju tokom opere.

Siže poslednjeg, osmog baleta Sergeja Prokofjeva Kameni cvet, inspirisan je pričama i bajkama iz oblasti Urala, a u sto pedeset minuta dugom delu kompozitor je koristio idiom zasnovan na folklornim elementima i tradiciji muzike druge polovine 19. veka. Priča govori o drvodelji Danilu, koji je zaljubljen u Katarinu i koji mora da savlada čarobnicu sa Bakarne planine. Dok je čekao dozvolu cenzora da se delo predstavi publici, Prokofjev je u planu imao da napiše nekoliko svita iz baleta. Na snimku koji večeras slušate Dima Slobodenjuk i Simfonijski orkestar iz Lahtija odabrali su segmente iz dve ovakve kompilacije: Svadbenu svitu opus 126 i Cigansku fantaziju 127.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво