Svetske muzičke pozornice

Dela Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena, Jozefa Hajdna i Roberta Šumana svira pijanista Frank-Imo Cihner. Snimak je zabeležen 21. aprila ove godine u Crkvi Isusa Hrista u Dalemu, u Berlinu.

Sa proglašenjem pandemije virusnog oboljenja Covid-19, kada su brojni najavljeni koncerti širom sveta otkazani, muzički urednici Deutschlandradio Kultur dobili su ideju da programe prilagode novonastaloj situaciji, pa su predložili „otvaranje" nekada značajnih prostora za izvođenje koncerata, u skladu sa pravilima kojih se treba pridržavati: sa minimumom rastojanja od dva metra između izvođača (kojih maksimalno može da bude dvadeset), kao i da na ovim koncertima ne bude publike.

Crkva Isusa Hrista nalazi se u Dalemu, jednom od najznačajnijih delova nemačke prestonice i centru za akademska istraživanja. Od 1933. godine kada je izgrađena, Crkva Isusa Hrista pored crkvenih službi, okupljala je brojne likovne umetnike nudivši im izložbeni prostor, a zbog izuzetne akustike, služila je kao studio za snimanje muzike i jedinstvena koncertna dvorana. U periodu od 50-ih do 80-ih godina prošlog veka u njoj su zabeleženi dragoceni snimci Berlinskih filharmoničara sa Furtvenglerom, Karajanom i Abadom, a u njoj su rado muzicirali i Mstislav Rostropovič, Lučano Pavaroti, Sajmon Retl, Ane Sofi Muter, Gidon Kremer i mnogi drugi.

Bogati repertoar nemačkog pijaniste Frank-Imo Cihnera obuhvata dela iz različitih perioda muzičkog stvaralaštva, a njegova posebna interesovanja usmerena su na promovisanje zaboravljenih kompozicija. Muzicirao je u značajnim koncertnim dvoranama u Evropi, Americi i Japanu, a kao važne, kritičari izdvajaju njegove resitale održane u okviru festivala u Šlezvig-Holštajnu, Berlinu, Moskvi i Irskoj. Iz biografije ovog umetnika izdvajamo da je od 2011. godine profesor klavira na Univerzitetu umetnosti u Berlinu, gde je osnovao i Centar za kamernu muziku.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво