Sublimne frekvencije

Predstavićemo album „Mordechai” sastava Krangbin koji je u junu objavila izdavačka kuća Dead Oceans.

Krangbin je trio iz Hjustona, osnovan 2009. godine i do sada su objavili dva studijska izdanja. Naziv ovog benda preuzet je iz tajlandske kulture i označava u bukvalnom prevodu leteći motor, odnosno avion. Zbog veze sa tajlandskom kulturom i jezikom u samom nazivu benda, njihovu muziku često definišu kao tajlandski fank, jer je upravo muzika iz ove zemlje iz šezdesetih godina prošlog veka bila inspiracija za njihov debitantski album iz 2015. Drugim albumom iz 2018. godine, kojim su privukli pažnju svetske muzičke scene, okrenuli su se muzici Španije i Srednjeg Istoka.

U svom krstarenju širokim poljem kulturnih referenci, Krangbin je naziv za treći album, Mordechai, preuzeo iz Knjige o Jestiri iz Starog zaveta. Ova biblijska ličnost je bio sin Jaira iz plemena Venijaminovog, koji je bio rođak Jestirin i koji ga je odgajio.

I dok su prethodna dva albuma sastava Krangbin najvećim delom bila instrumentalna, treći koji predstavljamo u ovoj emisiji, skoro u svakoj numeri sadrži i vokalne deonice. Ovakva promena, prema mišljenju kritike, označava njihovo okretanje ka drugačijem vidu emocionalnog izražavanja, no, bez odricanja od njihovog karakterističnog nomadskog lutanja kroz različite muzičke žanrove i stilove. Tako su ovog puta u svojoj muzici kombinovali muzičke stilove Pakistana, Koreje i Zapadne Afrike, kao i indijske napeve ili pak sinkopirane gitarske ritmove iz Konga, uz elemente psihodelije, daba, surf-roka i soula.

Autorka emisije Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво