Muzej zvuka – Karmina Latina

U emisiji možete pratiti snimak koncerta koji je ansambl Kapela Mediteranea održao 9. juna prošle godine na Festivalu rane muzike u Regensburgu, u Manastiru Svetog Emerama. Na koncertu pod nazivom „Karmina Latina – muzičko putovanje u Novi svet” sudelovao je i Kamerni hor iz Namura, kao i solisti Marijana Flores, sopran, Valerio Kontaldo, tenor, David Stagastume, kontratenor i Mateo Beloto, bas, dok je dirigent bio Leonardo Garsija Alarkon.

Nakon otkrića novog kontinenta 1492. godine, španski i portugalski misionari i muzičari uputili su se ka ovim neistraženim teritorijama, kako bi širili svoju veru, ali i svoju muziku. Tradicija polifone muzike u Latinsku Ameriku je stigla zajedno sa jezuitskim sveštenicima, gde je negovana u novoosnovanim manastirima i katedralama. Štaviše, muzičke bibilioteke u crkvama širom Latinske Amerike danas čuvaju rukopise u kojima se nalaze dela koja su u međuvremenu izgubljena u Evropi, te predstavljaju njihove jedine izvore.

Argentinski čembalista i dirigent Leonardo Garsija Alarkon, programom ovog koncerta želeo je da predstavi kako su izgledale duhovna i svetovna muzika tog doba, a koju su negovali kako autori pristigli iz Evrope, tako i oni koji su rođeni u Novom svetu, poput Gaspara Fernandeza koji je čitav život proveo na teritoriji današnjeg Meksika. Dok su sa jedne strane evropski autori u Novi svet doneli poznavanje polifone prakse, sa druge su bili inspirisani autohtonom muzičkom tradicijom, prilagođavajući tekstove katoličkog bogosluženja jezicima lokalnog stanovništva.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво