Nova diskografija – Dela Edvarda Elgara

U večerašnjoj emisiji predstavljamo album Kraljevske filharmonije iz Liverpula pod upravom Vasilija Petrenka, sa delima Edvarda Elgara koji je krajem aprila objavila diskografska kuća Oniks.

Na četvrtom izdanju iz serije posvećene kompletnom izdanju dela ovog britanskog kompozitora, a nastavljajući praksu uparivanja jednog poznatog dela sa ređe izvođenim ostvarenjima, Vasilij Petrenko i orkestar koji predvodi interpretirali su ciklus pesama Slike mora i vokalno-instrumentalno delo Muzičari. Dok su Slike mora jedno od najpopularnijih Elgarovih dela, kantata Muzičari je imala trnovitiji put do publike i često je nailazila na oštre kritike, pre svega zbog teksta, ali i Elgarovih auto-citata, zbog kojih je smatrana „nadmenom i egocentričnom". Zasnovano na poemi Oda Artura O'Šonesija, ovo osmostavačno delo počinje rečima „mi smo muzičari, snevači snova", i predstavlja neku vrstu „kreda" samog kompozitora, sa kojim se Petrenko lako identifikovao. Petrenko navodi da je ovo delo doživeo kao svojevrsnu himnu svih onih koji se bave muzikom i koji, po njegovim rečima, „pokreću svet".

Pored ovog dela, koje nakon premijere nije naišlo na topao prijem, nalazi se i ciklus pesama sa orkestarskom pratnjom nazvan Slike mora, koji je sa pravom upoređivan sa remek-delima Malera i Štrausa u ovom žanru. Ciklus se sastoji od pet pesama pisanih na stihove različitih autora, a premijerno je izveden 1899. godine, u vreme kada je more i dalje predstavljalo „neistraženo prostranstvo", koje je istovremeno izazivalo i strah i fascinaciju. Album zaokružuje marš Pomp and Circumstance koji je Elgar posvetio „prijateljima iz Liverpulskog orkestarskog društva" koje je i premijerno izvelo ovo popularno delo.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

 



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво