Muzika viva

Danski gudački kvartet izvodi „Arkadijanu” opus 12 Tomasa Adesa iz 1994. godine, važni rani opus ovog britanskog kompozitora.

Delo se sastoji od sedam stavova koji se izvode ataka, a konceptualno se oslanja na ideju arkadijske idile, evocirajući, u svom postmodernom postupku, ostvarenja iz prethodnih epoha koja su povezana sa idejom pastoralnosti i apolonijskog reda. Istovremeno autor upozorava da je arkadijska potraga za večnom mladošću i bezbrižnoću samo prolazna iluzija.

Svakako delo Arkadijana baca široko i radoznalo svoju označiteljsku mrežu. Tako ćete u ovoj kompoziciji čuti asocijacije na venecijansku barkarolu koja ispada iz ležišta, Mocartovu Čarobnu frulu i zvuk Papagenovih zvončića, kao i na solo pesme Franca Šuberta, ali i na nostalgični, tonalni zvuk gudačkog kvarteta sa početka XX veka. Četvrti, centralni stav je inspirisan slavnim platnom Arkadijski pastiri francuskog baroknog slikara Nikole Pusena, a izveden je kao začudni, deformisani "tango mortale" kako ga naziva Tomas Ades. Još jedno slikarsko delo figurira u ovoj kompoziciji. Reč je o Iskrcavanju na Kiteru Žan-Antoana Vatoa koje je u istoriji muzike već inspirisalo nastanak muzičkog ostvarenja - pesme Srećno ostrvo Kloda Debisija, na koju takođe referira i Ades u svojoj kompoziciji.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво