Gramofonija – Kompozicija „Mi” Luisa de Pabla

Ovom emisijom započinjemo ciklus u kojem ćemo reprodukovati albume iz kolekcije Vesne Mikić, redovne profesorke na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti. Najveći deo ploča iz ove kolekcije, posvećen je istoriji elektroakustičke i eksperimentalne muzike kojom se, između ostalog, Vesna Mikić bavila tokom profesionalne karijere.

U prvoj emisiji je na programu snimak kompozicije pod nazivom Mi španskog kompozitora Luisa de Pabla, objavljen na ploči produkcijske kuće Polidor 1971. godine. Rad na ovom delu autor je započeo 1969, a završio ga je nešto više od godinu dana kasnije. Kompozicija se snažno oslanja na tradicije konkretne muzike i zasnovana je na kolažnoj montaži zvučnih uzoraka koji potiču iz religioznih muzičkih praksi različitih naroda. Odlomci gregorijanskog pojanja na izvestan način objedinjuju celo delo, pojavljujući se često tokom kompozicije u raznim transformisanim vidovima. Pored ovih odlomaka, u kompoziciji su upotrebljeni i zapisi duhovnih obreda iz Saudijske Arabije, Etiopije, Persijskog zaliva, Perua, Meksika i Madagaskara, dok se javljaju i govorne i pevane fraze na jermenskom, latinskom, sanskritu i vijetnamskom. Montaža i produkcija su realizovani u studiju Alea u Madridu. Programski komentar za ovaj album napisao je autor, dok je omot verzija originalnog grafičkog rešenja produkcijske kuće Hispavoks.

Značajno je istaći da je ova kompozicija doživela svoj „drugi” talas popularnosti nakon reizdanja iz 2005. godine, kada je privukla pažnju zajednice zvučnih eksperimentatora zbog naročito manifestne distorzije u tretmanu magnetofonske trake koja odlikuje Pablov pristup u ovom delu.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво