Читај ми!

Imaginarni pejzaži

Predstavićemo numere sa najnovijeg albuma „Deset puta kada je svet lagao” Broka Van Veja, poznatijeg kao bvdub, koji je prošle godine objavila italijanska diskografska kuća Glacial Movements koju vodi Alesandro Tedeski.

Američki elektroničar Brok Van Vej već dugi niz godina stvara ambijentalnu muziku na rubu eksperimentalne elektronske scene, s obzirom da često samostalno izdaje albume i da živi izvan velikih centara ovog muzičkog žanra u gradu Šaosing u Kini.

Kako Van Vej kaže ovo ostvarenje je snimano uživo svakog desetog dana meseca u rasponu od deset meseci. Svaki 'tejk' predstavlja, po autoru, sećanje na jedan put kada je svet lagao. U muzičkom smislu pred nama je mekani, magloviti i svetli dron koji se smešta u numere čija su trajanja 7:52 i 7:53 sekunde. Kako je pred nama apstraktna zvučna matrica, onda su ove činjenice dovoljne da razigraju maštu u pogledu mogućeg tumačenje 'lažljivih situacija' o kojima Brok Van Vej govori u naslovu albuma. Zašto je Van Vej izbarao tako egzaktna trajanja numera i šta znače njihovi kriptični naslovi poput Nije tvoje da vladaš ili Nije tvoje da polomiš ili Nije tvoje da daš – ostaje misterija. Možda, umetnik, kroz ovaj album daje tajanstveno upozorenje o tome kuda se kreće današnji svet, ispunjen medijski posredovanim lažnim vestima, pregršti neobavezujućih izjava i destruktivnih poteza, te stalnom trkom za izgradnjom novih građevina nove tehnologije i prozivodnjom novih stvari, a da pritom izostaje osvrt na sva zla koja smo kao civilizacija napravili planeti i drugim ljudima. U tom smislu, umirujući dron koji ćete slušati u sebi nosi čudnu, kritičku oštricu, ali i poziv na smirenje i kontemplaciju.

Urednica emisije Ksenija Stevanović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво