Stvaralaštvo Ferdinanda Karulija

U toku juna možete pratiti tematski ciklus koji emitujemo povodom 250 godina od rođenja italijanskog kompozitora i gitariste Ferdinanda Karulija.

Rođen 9. februara 1770. godine u Napulju, Ferdinando Karuli posvetio se studijama gitare od svoje šesnaeste godine i do izmaka 18. veka postao je vodeći italijanski majstor svog instrumenta. Početkom 19. veka Karuli se preselio u Pariz gde je postao centralna figura u takozvanoj gitaromaniji, odnosno iznenadnom i snažnom porastu interesovanja pariske publike za gitaru. Sudeći prema zapisima kritičara tog doba, Karuli je bio prvi koji je Parižanima demonstrirao koncertne mogućnosti ovog instrumenta, u pogledu ekspresivnosti, tembra, harmonije i virtuoziteta.

U prvoj emisiji slušaćete Karulijev Koncert za gitaru u e-molu, opus 140, iz 1820. godine, kao i izbor iz njegovog opusa kamernih dela. Trostavačni Nokturno u Ce-duru, opus 119 broj 2, za violinu, flautu i gitaru, kao i dva Dueta za violu i gitaru, opus 137, pisani su u koncertantnom stilu, uz upotrebu modernih virtuoznih elemenata u deonici gitare, poput lestvičnih pasaža, arpeđa i oktava. Za razliku od njih, tri mala koncertantna dua iz opusa 309 odlikuju skromniji tehničko-interpretativni zahtevi, prilagođeni amaterskom, kućnom muziciranju, dok je uprkos epitetu „koncertantni" uloga gitare dominantno svedena na prateći instrument.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво