Proms 2019

Dela Karla Marije Vebera, Riharda Vagnera i Sezara Franka izvodi Kraljevski filharmonijski orkestar. Diriguje Mark Albreht. Solisti su: Kristina Gerke, sopran i Stiven Guld, tenor. Snimak je sa koncerta održanog 9. septembra u Rojal Albert holu u Londonu.

Prošle godine su organizatori Promsa, pored obeležavanja 125. godišnjice od osnivanja festivala, posebnu pažnju posvetili i proslavljanju 150 godina od rođenja Henrija Vuda, dirigenta i jednog od osnivača ovog festivala, slaveći čitav niz njegovih dostignuća: od ponovnog izvođenja preko trideset dela koja je Vud publici premijerno predstavljao na Promsu, pa do čitavih programa posvećenih određenim kompozitorima. Među koncertima koja je Vud organizovao (a na njima i dirigovao) posebno mesto imali su koncerti održavani ponedeljkom, nazvani Vagnerove večeri, a koji su privlačili i veliku pažnju Promsove publike i kritičara.

Koncert koji reprodukujemo u emisiji, organizatori su naslovili Moderne Vagnerove večeri, a na njemu je uspostavljena direktna programska veza sa opusom ovog nemačkog kompozitora, pesnika, esejiste i muzičkog teoretičara, čija ličnost je od velikog značaja za istoriju muzike, budući da je Vagner jedan od najvećih stvaralaca na produčju opere, odnosno muzičke drame, kako je često voleo da zove sopstvena ostvarenja ovog žanra.

Koncert je započeo muzikom jednog od osnivača nemačke nacionale opere – Karla Marije Vebera – njegovom dramskom uvertirom za Čarobnog strelca, operu koja je premijerno izvedena 1895. godine i to na četvrtom Promsovom koncertu. Drugi kompozitor čije je delo izvedeno na koncertu koji reprodukujemo u emisiji je Sezar Frank, koji je u svojim ostvarenjima bio inspirisan Vagnerovom muzikom. Naime, kako ističu istorijski izvori, Frankova odanost Vagnerovom muzičkom etosu suprotstavljala se mnogim njegovim savremenicima u Parizu. Slušaćemo kako Kraljevski filharmonijski orkestar i dirigent Mark Albreht izvode Frankovu simfonijsku poemu Prokleti lovac, ali i dva dela proizašla iz pera Riharda Vagnera: odlomak pod nazivom Žamor šume iz drugog čina opere Zigfrid, kao i odlomke iz Sumraka bogova, posledenje od četiri opere iz tetralogije Prsten Nibelunga. Ovi odlomci izvedeni su attacca u drugom delu koncerta, a kao solisti predstavili su se sopran Kristina Gerke, koja je pevala rolu Brunhilde i tenor Stiven Guld koji je pevao deonicu Zigfrida.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво