Svetske muzičke pozornice

Dela Bendžamina Britna (Četiri morska interludijuma iz opere „Piter Grajms”), Lučana Berija (Narodne pesme za mecosopran i orkestar), Sergeja Rahmanjinova (Rapsodija na Paganinijevu temu, opus 43) i Bele Bartoka (Svita igara). Simfonijskim orkestrom Radija Jugozapadne Nemačke iz Štutgarta diriguje Kerem Hasan. Predstavili su se mladi umetnici, dobitnici međunarodnih nagrada – dirigent Kerem Hasan, mecosopran Eva Zaičik i pijanista Robert Nojman. Snimak je sa koncerta održanog 31. januara ove godine u dvorani Liderhale u Štutgartu.

Dirigent Kerem Hasan je rođen u Londonu 1992. godine. Studije klavira i dirigovanja pohađao je na Škotskom Kraljevskom konzervatorijumu, kao i na Muzičkoj akademiji Franc List u Vajmaru, a trenutno je na specijalističkim studijama na Umetničkom univerzitetu u Cirihu. Pažnju svetske javnosti privukao je osvojivši nagradu za dirigente Robert Hart na Muzičkom festivalu u Aspenu, koja mu je omogućila nastupe sa Škotskim simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija, Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, Kraljevskom flamanskom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom iz Berna, a 2017. godine odlikovan je specijalnim priznanjem na Muzičkom festivalu u Salcburgu.

Evu Zaičik, mladu francusku umetnicu, kritičari opisuju kao mecosoprana zlatne boje glasa, impresivnog raspona, izrazitog senzibiliteta i izuzetne scenske pojavnosti. Eva Zaičik sarađuje sa brojnim ansamblima za ranu muziku, ali izvodi i dela savremenog repertoara. Nastupala je na festivalima širom Francuske, a 2008. godine, zajedno sa grupom muzičara, osnovala je kamerni vokalno-instrumentalni ansambl Lunaris sa kojima istražuje repertoar dela od autora srednjeg veka do ostvarenja savremenih kompozitora.

Devetnaestogodišnji pijanista Robert Nojman pobednik je brojnih međunarodnih takmičenja, a za kojeg su i kritičari i žiri saglasni da poseduje izuzetan dar, te se sa pravom ubraja se u red mladih umetnika pred kojima je zasigurno plodna karijera. Orkestarski debi Robert Nojman imao je u osmoj godini kada je nastupio sa Simfonijskim orkestrom iz Štutgarta, a ovaj izuzetno zapažen koncert omogućio je mladom umetniku nastupe sa poznatim orkestrima poput Moskovskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra iz Lihtenštajna, kao i Gevandhaus orkestra iz Lajpciga.  

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво