Proms 2019

Dela Ludviga van Betovena (Četvrti klavirski koncert u Ge duru, opus 58) i Antona Bruknera (Sedma simfonija u E duru). Bečkim filharmoničarima diriguje Bernard Haitink. Solista je pijanista Emanuel Aks. Snimak je sa koncerta održanog 3. septembra u Rojal Albert holu u Londonu.

Maestro Bernard Haitink, jedan od najvećih dirigenata današnjice, devedesetjednogodišnji holandski muzičar, ovim koncertom je svečano obeležio završetak svoje izuzetno plodne, višedecenijske karijere u Engleskoj. Interesantno je istaći da je poslednji zvaničan nastup Haitink imao samo nekoliko dana nakon koncerta na Promsu, tačnije 6. septembra kada je dirigovao Bečkim filharmoničarima u dvorani Kulturnog i kongresnog centra u Lucernu, na muzičkom festivalu koji se svake godine održava u ovom švajcarskom gradu. Inače, maestro Haitink je proslavio svoj devedeseti rođendan koncertom održanim 13. marta prošle godine u Barbikan Holu u Londonu, kada je sa Londonskim simfonijskim orkestrom izvodio dela Volfganga Amadeusa Mocarta - Klavirski koncert u Es duru, broj 22, Kehlova oznaka 482, u kojem je kao solista nastupio Til Felner, kao i Romantičnu simfoniju u Es duru, broj 4 Antona Bruknera. Ovaj koncert, kao i ekskluzivan intervju koji je sa maestrom Haitinkom vodio Martin Hendli, urednik Bi-Bi-Sija 3, mogli ste da pratite na našem programu.

Bernard Haitink je rođen 4. marta 1929. u Amsterdamu. Studije violine i dirigovanja završio je na Konzervatorijumu u rodnom gradu, a 1955. godine započeo je saradnju sa Simfonijskim orkestrom Holandskog radija, da bi godinu dana kasnije zamenio Karla Mariju Đulinija na mestu umetničkog dirigenta Kraljevskog Koncerthebau orkestra. Počasni dirigent ovog orkestra Haitink je postao 1961. godine. U periodu od 1987. do 2002. godine radio je i kao umetnički direktor Kraljevske opere u Kovent Gardenu, da bi potom stao na čelo Državne kapele iz Drezdena. U biografiji Bernarda Haitinka zabeleženi su izuzetni nastupi sa vodećim svetskim ansamblima, poput Nacionalnog orkestra Francuske, Londonskog simfonijskog orkestra, Bečkih filharmoničara, Čikaškog simfonijskog orkestra i mnogih drugih. Tokom karijere duge više od šest decenija, Haitink je snimao za više diskografskih kuća zabeleživši izuzetne interpretacije kompletnih simfonijskih opusa Ludviga van Betovena, Johanesa Bramsa, Petra Čajkovskog, Gustava Malera, Dmitrija Šostakoviča i drugih autora. Kritičari su saglasni da su duboka humanost, osećaj za delo, kao i za ukupni angažman muzičara, najvažnije odlike Haitinkovih interpretacija. Pored brojnih nagrada i priznanja, interesantno je istaći da je Haitink 1977. godine odlikovan Ordenom Britanskog kraljevstva, a 2017. i Ordenom Holandski lav.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво