Imaginari pejzaži – Autorski mikstejp Manje Ristić

U specijalnom izdanju emisije Imaginarni pejzaži čućete novi mikstejp, violinistkinje, kompozitorke, teoretičarke i performerke Manje Ristić.

U njemu je autorka sabrala recentne radove - kako svoje, tako i svojih prijatelja i saradnika, i umetnika čija estetika joj je bliska, poput Đovanija di Domenika, Marka Paunovića, Marije Balubdžić, Tejlora Duprija, Robertine Šebjanič, Klejtona Tomasa i drugih. Ovaj mikstejp je direktna, umetnička refleksija na stanje u kojem se nalazimo zbog pandijemije virusa Covid-19, o čemu svedoče i reči Manje Ristić, koje čine integralni deo celokupnog miksa: 

„Ne možemo zanemariti težinu marta samog po sebi, tog zlokobnog pred-proleća u kom na videlo izlaze sve aveti dugo usnule prirode. Mart 2020. godine, međutim, po mnogo čemu drugačiji je od bilo kog drugog marta, ikada. 
Nenaviknut na bio-hemijsku opasnost, ljudski svet drhti i strepi, ledeći se, u nenadanoj tišini poput gusto tkanih zavoja kojima obogaljena planeta previja rane!
Dogodilo se i to: ogledalo se prevrnulo i sada smo mi unutra. 
Dugo se već klanjam zvucima, i onim najmanjim o čijem postojanju niko još ništa ne zna. Upravo mislim na sve te nevidljive strukture koje hrane naše telo, šupljinu uma, električni mozak. A sada u čudu sedim pred njihovom Nemezom - tišinom, čije lice ne poznajem. Već danima se uljudno pozdravljamo i privikavamo jedna na drugu, te sam rešila da joj poklonim ovaj miks, kako bismo se ipak, malo bolje upoznale. Kroz bivšu Jugoslaviju, preko dela Evrope, do Amerike i daleke Australije, predstavljam zvučne umetnice i umetnike čiji rad smatram esencijalnim u kreiranju nove i drugačije realnosti. 
Tu je i jedan filozof, čije reči moramo pamtiti."

1. Giovanni Di Domenico & Mo(ve)ments Ensemble (Terra Che Cammina) Interludico
2. Clayton Thomas (With Strings) Part 4 & 5
3. Ivo Vičić (radioCona Storyscapes SE) Undersea
4. Jovana Ivanac (radioCona Storyscapes SE) Wanderings
5. Marko Paunović (radioCona Storyscapes SE) Vatra, Zemlja, Vazduh, Svetlost, Voda - odlomak
6. Manja Ristić (Revenge of the Pangolin) Non-Existed Planetary Field II - odlomak
7. Jen Kutler (Tha Ways We Wait) To Ground - odlomak
8. Giovani di Domenico, Manja Ristić, John Dikeman, Aleksandar Škorić, Uživo iz Studija 6 - odlomak
9. Marija Balubdžić (radioCona Storyscapes SE) Posle
10. Robertina Šebjanič, Aleš Hieng-Zergon, Ida Hiršenfelder (Steklenik 2019) Sound Dispisitions / Crystal Gardens - odlomak 
10-1. Slavoj Žižek (Telefonski intervju za RTV Slovenija, mart 2020) Bomo morali zgraditi druga normalnost - odlomak 
11. Taylor Deupree (Objects I've been given) March 03
12. Manja Ristić (Revenge of the Pangolin) Emergency

Manja Ristić rođena je u Beogradu 1979. godine. Diplomirala je na FMU (2001), a 2004. završila postdiplomske studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu (RCM). Kao solo i kamerni izvođač klasične muzike nastupala je širom Evrope i u SAD, uključujući saradnje sa svetski poznatim mentorima, dirigentima i izvođačima, vizuelnim umetnicima, pozorišnim i filmskim rediteljima. Po završetku postiplomskih studija okreće se multimedijalnom performansu i istraživanju na polju instrumentalne elektro-akustike. Osim violinističke prakse Manja je multimedijalni umetnik i interdsiciplinarni istraživač sa velikim brojem performansa i kuriranih izložbi izvedenih u zemlji i inostranstvu, zatim, edukator, kompozitor savremene muzike i izdat pesnik. U istraživanju zvučno-srodnih praksi njen rad se pruža kroz sfere eksperimentalne instrumentalne prakse, AV sinestetički koncept, intuitivnu kompoziciju, psiho-akustiku, zvučnu instalaciju i field recording. Osnivač je Udruženja multimedijalnih umetnika AUROPOLIS, koje je kroz njen petnaestogodišnji producentski, aktivistički i umetnički angažman predstavilo veliki broj kulturnih događaja, umetničkih produkcija i internacionalnih projekata.

Posebnu pažnju obraća terenskim snimcima, kao i „spoken world" delima, a njeno stvaralaštvo bismo mogli opisati kao intiutivno, maštovito, okrenuto pitanjima zvučne ekologije i sinestezije.

Urednica Ksenija Stevanović





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво