Festival Proms 2019

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 22. avgusta u Rojal Albert holu u Londonu, kada je nastupio Simfonijski orkestar grada Birmingema pod upravom Mirge Gražinjite-Tile, dirigentkinje koja je na čelu ovog ansambla od 2016. godine. Solista je bio dvadesetogodišnji violončelista Šekju Kane-Mejson, koji je treći put zaredom nastupao na Promsu, a koji je pažnju javnosti privukao 2016. godine osvojivši Bi-Bi-Sijevu nagradu za „Mladog umetnika godine”.

Na koncertu su izvedena ostvarenja Doroti Hauel – simfonijska poema Lamija, Edvarda Elgara – Koncert za violončelo, inače jedno od omiljenih dela Promsove publike, potom kompozicija Put za zamak Jonder Olivera Nasena, kao i Treća simfonija u be molu, opus 45 Mojseja Vajnberga.  

Pored obeležavanja 125. godišnjice od osnivanja, organizatori prošlogodišnjeg Promsa posebnu pažnju su posvetili i proslavljanju 150 godina od rođenja dirigenta Henrija Vuda, jednog od osnivača festivala. Tim povodom izveden je veliki broj dela koja je svojevremeno Vud premijerno predstavljao Promsovoj publici, u okviru ciklusa Noviteti, a jedno od njih je i simfonijska poema Lamija Doroti Hauel, inspirisana istoimenom pesmom Džona Kitsa. Interesantno je istaći da je kompozitorka imala samo dvadeset godina kada je napisala ovu simfonijsku poemu, a po preporuci svog profesora, partituru je poslala Vudu koji ju je sa oduševljenjem dirigovao na Promsovom koncertu održanom u Kvins holu 1919. godine. 

Kompozicija Put za zamak Jonder Olivera Nasena, koja je premijerno izvedena na ovom koncertu, predstavlja orkestarski potpuri iz njegove jednočine opere-fantazije Eci, peci, pec ili Život je nešto više, koju je pisao inspirisan dečjom knjigom Tamo gde su divlje stvari američkog pisca i ilustratora Morisa Sendaka.

Izvođenjem Treće simfonije u be molu, opus 45 Mojseja Vajberga obeležena je stogodišnjica kompozitorovog rođenja.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво