Džez

Snimak koncerta francuskog dua Sekaldi–Negro, održanog 25. avgusta prošle godine na Zalfelden džez festivalu u Austriji.

Teo Sekaldi je francuski violinista, koji je već u svojim srednjim tridesetim godinama stekao reputaciju jednog od vodećih džez umetnika na francuskoj i evropskoj džez sceni. Njegov svirački stil je raskošan i razbarušen, podjednako zasnovan na virtuoznom klasicizmu, koliko i na estetici fjužna, fri džeza i avangarde 21. veka. Kao bendlider i aranžer, zahvata veoma široko i nastupa sa nekoliko različitih formacija, od dua i trija do seksteta. Većim postavama često pristupa postmodernistički u duhu Džona Zorna, stvarajući kolaže različitih suprotstavljenih stilova, dok je u svedenijim bendovima skloniji kamernom izrazu sa elementima slobodnog džeza.

U duo formaciji sa pijanistom Robertom Negrom, Sekaldi pažljivo uklapa sva svoja interesovanja i aranžerske koncepte. Dok je u sporijem tempu blizak kamernoj avangardi, u bržim numerama kao da reprodukuje estetiku svojih velikih sastava, dajući Negru istovremeno ulogu intenzivne ritam sekcije i ravnopravnog soliste. Ovaj utisak pojačava i povremeno okušavanje u vokalnim ulogama, koje je ipak dozirano kao začin povrh osnovnog instrumentalnog izraza. Sekaldi je na koncertu u Zalfeldenu u uobičajeno odličnoj sviračkoj formi, te vodi kompozicije od odmerenih tema do ekstatičnih improvizatorskih krešenda.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво