Gramofonija – Kvintet u ef-molu Sezara Franka

Slušaćete interpretacije članova gudačkog kvarteta Janaček uz sudelovanje pijanistkinje Eve Bernatove. Emitovaćemo zapise sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Suprafon 1962. godine.

Nakon uspešne ali kratotrajne saradnje sa izdavačkom kućom Dojče gramofon sredinom pedesetih godina, Janaček kvartet se početkom sledeće decenije ipak opredelio za domaću produkcijsku kuću, iako su povremeno i dalje sarađivali sa etiketama kao što su Deka, Vestminster i druge. U ovom periodu ansambl je bio veoma aktivan i svake godine su objavljivali više albuma, najčešće sa češkom kamernom muzikom. Međutim, nijedan od ovih snimaka nije doživeo toliku popularnost kao oni na pločama iz 1962. godine, sa Šubertovim i Frankovim delima. Ova dva albuma su decenijama privlačila pažnju publike i objavljivani su u više verzija za domaće tržište, pored licencnih izdanja za Sjedinjene Američke Države i Japan. Takođe, obe ploče su objavljene i u mono verziji, a album koji večeras predstavljamo poslednji put se pojavio u izdanju nemačke kompanija Eurodisk početkom devedesetih godina. Danas je ovaj snimak Frankovog kvinteta deo ponude servisa ajTjuns.

Ova ploča spada u grupu izdanja čije je prepoznatljive omote izradio grafički dizajner i fotograf Ivo Holi, koji je od početka šezdesetih sarađivao sa Suprafonom. Zapravo, album sa Frankovim kvintetom uz pominjane snimke Šubertovog kvinteta, bili su jedna od prvih izdanja koja je ovaj umetnik opremio vizuelnim segmentima pozajmljenim sa umetničkih slika iz različitih perioda istorije. Iako je ova praksa bila pre pravilo nego izuzetak, ono što je Holijeve ploče izdvajalo bila je duhovitost i lucidnost pri odabiru detalja koje će staviti na omot, a koji često deluju kao male scene sa sopstvenom pričom u koju je muzika upakovana.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво