Refleksije

U emisiji REFLEKSIJE možete slušati osvrt Nikole Živanovića na roman Darka Cvijetića „Šindlerov lift” objavljen u izdanju Književne radionice „Rašić” u Beogradu, a potom osvrt Anđelke Cvijić na roman Ljubice Arsić „Četiri kiše” koji je nedavno objavila izdavačka kuća Laguna iz Beograda.

Roman Darka Cvijetića Šindlerov lift svojevrsni je katalog stanara koji su nastradali u liftu jedne zgrade. Kako komentariše Nikola Živanović, cela knjiga se može videti kao veliki spisak žrtava, i upravo tu dolazi do izražaja najveći Cvijetićev kvalitet, a to je da osmisli uverljivu, morbidnu, poražavajuću sliku nečije smrti. To je nešto što postoji i u njegovim pesmama, ali ovde je sasvim pretočeno u proznu formu, bez korišćenja nekih pesničkih postupaka kojima je Cvijetić kao pesnik ovladao. Iako se autor uspešno nosi sa literarnim materijalom, retko uspeva da dođe do emotivnih dometa do kojih dolazi u pesmama, no uprkos tome, čitalac Cvijetićeve knjige nalazi se u raspoloženju kao da gleda film strave i užasa, gde se svakome u bilo kojem trenutku može desiti nesreća i najverovatnije će se desiti. Slikovitost i majstorstvo kojom su pojedinačna poglavlja ispričana i fragmentarno čitanje, a ne ono u dahu, čini ovo delo kompletnim književnim doživljajem.

* * *

Po rečima Anđelke Cvijić, roman Ljubice Arsić Četiri kiše je rasut, baš poput kišnih kapi, i u vremenu i u prostoru; u razbijenosti njegovih dimenzija i menjanjem tačke pripovedanja, čas glasom sveznajućeg pripovedača čas glasom onog drugog Ja u nama, u ovoj knjizi je konzistentnost radnje ostala u drugom planu, dok su u prvi plan izbili patnja i bol kojima se implicira perpetuum mobile našeg postojanja i svega što ga čini. Roman se sastoji od 32 poglavlja od kojih neka mogu slobodno da opstanu kao kratka, uobličena priča. Ipak, poglavlja su povezana sudbinom troje mladih junaka na pragu adolescentnosti, a koji pripadaju dvema porodicama: devojčice Milice koja se prilagođava stalnim seobama roditelja, i sestre Senke i brata Paška čija samohrana i emocionalno rastrzana majka jedva uspeva da se bavi sopstvenom decom. Na ovo troje mladih prerano je udaren pečat patnje, u potpunoj nesrazmeri sa njihovim životnim dobom. Pitanja koja postavlja Ljubica Arsić u romanu su, naravno, dobro poznata, kao što je dobro poznato da do sada niko nije našao odgovore na njih. Oni do kojih dolazimo samo su slutnje, i zavisi samo od nas da li ćemo se sa njima pomiriti ili će u nama i dalje istrajavati zbunjenost.

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Рефлексије

Autor:
Уредници Трећег програма

У емисијама РЕФЛЕКСИЈЕ читамо есеје или научне чланке домаћих и страних аутора. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво