Naučni skupovi

Savremena čitanja Velikog inkvizitora – govori Kristijan Olah

U emisiji NAUČNI SKUPOVI četvrtkom slušate snimke izlaganja sa konferencije „Savremena čitanja Velikog inkvizitora”, koja je održana 4. decembra u Domu omladine u Beogradu. U šestoj emisiji ovog ciklusa možete pratiti izlaganje Kristijana Olaha „Tumačenje Velikog inkvizitora u delu Nikole Miloševića”.

Institut za studije kulture i hrišćanstva, Narodna biblioteka Srbije i Dom omladine iz Beograda organizovali su naučni skup „Savremena čitanja Velikog inkvizitora", povodom 140-godišnjice objavljivanja Braće Karamazovih, jednog od najznačajnijih romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog kao i svetske književnosti uopšte.

Nikola Milošević, čija je misao oscilirala između književnoteorijskih i filozofskih interesovanja, značajan deo svog obimnog opusa posvetio je izučavanju dela F. M. Dostojevskog, a posebno pitanjima koja je ruski pisac pokrenuo u Legendi o Velikom inkvizitoru. Stoga, Kristijan Olah nastoji da osvetli Miloševićev dijalog kako sa samom Legendom o Velikom inkvizitoru, tako i sa njenim etabliranim tumačenjima.

Sledećeg ponedeljka, 10. februara, nastavićemo emitovanje zvučnih zapisa sa ovog naučnog skupa.

Urednica ciklusa Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво