Svetske muzičke pozornice

Dela Ralfa Vona Vilijamsa (Pet varijanti na temu pesme Bogataš i Lazar), Edvarda Elgara (Koncert za violončelo u e molu, opus 85), Sergeja Prokofjeva (simfonijska poema Snovi, opus 6) i Aleksandra Skrjabina (Poema ekstaze, opus 54). Simfonijskim orkestrom Praškog radija diriguje Marek Šedivi. Solista je violončelista Ištvan Vardai. Snimak je sa koncerta održanog 25. novembra prošle godine u Dvoržakovoj dvorani praškog Rudolfinuma.

Izvođenjem Koncerta za violončelo u e molu, opus 85 Edvarda Elgara mađarski violončelista Ištvan Vardai i Simfonijski orkestar Praškog radija obeležili su stogodišnjicu od njegovog nastanka i premijere. Kako ističu kritičari, delo je elegično, intimno, virtuozno, a za razliku od ostalih Elgarovih kompozicija, poput Violinskog koncerta koji je lirski i strastven, Koncert za violončelo obiluje nostalgijom i dočarava kompozitorovu tugu zbog Evrope osiromašene nakon Prvog svetskog rata. Iako delo na premijeri nije imalo velikog uspeha, njegovu skrivenu lepotu publici je tek šezdesetih godina prošlog veka otkrila Žaklin di Pre. Naime, ova umetnica je solistički debi imala u sedamnaestoj godini kada je na koncertu održanom 21. marta 1962. godine u Rojal Festival Holu u Londonu sa Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija, pod dirigentskom palicom Rudolfa Švarca, izvodila upravo ovaj Elgarov koncert. Kada je naredne godine isto delo svirala na Promsu, izvođenje je doživelo veliku popularnost, pa je pozvana da ga svira tri godine za redom. Potom je 1965. godine zabeležila antologijski snimak za produkcijsku kuću I-Em-Aj, muzicirajući sa Londonskim simfonijskim orkestrom pod upravom Džona Barbirolija.

Interesantno je istaći da je Ištvan Vardai svirao Elgarov Koncert u e molu, opus 85 na Stradivarijusovom violončelu, istom instrumentu na kojem je muzicirala i Žaklin di Pre.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво