Naučni skupovi

Savremena čitanja Velikog inkvizitora – govore Tanja Popović i Novak Malešević

U emisiji NAUČNI SKUPOVI četvrtkom slušate snimke izlaganja sa konferencije „Savremena čitanja Velikog inkvizitora”, koja je održana 4. decembra u Domu omladine u Beogradu. U četvrtoj emisiji ovog ciklusa možete pratiti izlaganja Tanje Popović „Legion i sabornost – prevladavanje egoizma” i Novaka Maleševića „Veliki inkvizitor – putevi slobode”.

Institut za studije kulture i hrišćanstva, Narodna biblioteka Srbije i Dom omladine iz Beograda organizovali su naučni skup „Savremena čitanja Velikog inkvizitora", povodom 140-godišnjice objavljivanja Braće Karamazovih, jednog od najznačajnijih romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog kao i svetske književnosti uopšte.

Izlaganje Tanje Popović zasnovano je na kontrastivnom čitanju „Poeme o Velikom inkvizitoru", „Žitija starca Zosime" i Aljošinog govora na Iljušinom odru. Promišljajući pitanja teodiceje koja se nameću čitanjem ova tri odlomka Braće Karamazovih, autorka će problematizovati pojmove praštanja i iskupljenja, a posebno poziciju onoga ko ima pravo da oprosti radikalno zlo.

Novak Malešević razmatra kako „Poema o Velikom Inkvizitoru" Ivana Karamazova ima dvojaku funkciju u odnosu na pitanje slobode: sa jedne strane, postavlja se pitanje o subjektovoj snazi da se izbori sa apsolutnom afirmacijom slobode, dok sa druge strane, u antiteističkom kontekstu romana, „poema" negira samu metafizičku osnovu na kojoj se zasniva hrišćanska ekonomija odnosa između pojmava (strukture) dobra i zla, što će reći da se negira i sam princip na kojem se sloboda izbora u domenu te strukture (dobro-zlo) uspostavlja.

Sledećeg četvrtka, 30. januara, nastavićemo emitovanje zvučnih zapisa sa ovog naučnog skupa.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво