Muzika sveta

Numere sa albuma „The Livelong Day” irskog sastava Lankum, koji je 25. oktobra 2019. godine objavila nezavisna londonska diskografska kuća Raf Trejd Rekords.

Pored prikupljanja narodnih melodija, njihovih obrada i pisanja autorskih aranžmana kroz koje pokazuju bogatu kulturu Irske, članovi sastava Lankum iz Dablina stekli su reputaciju jednog od najznačajnijih sastava koji interpretiraju tradicionalnu muziku prevodeći je u savremeni zvuk. Godine 2018. Radio-televizija Irske proglasila ih je za najbolji folk sastav, dok je pevačica Lankuma – Rejdi Pit, odlikovana specijalnom nagradom u kategoriji vokalnih interpretatora tradicionalne muzike.

Album The Livelong Day predstavlja treći u opusu ovog sastava. Na njemu se nalazi osam autorskih numera inspirisanih irskom, engleskom i škotskom tradicionalnom muzikom, poput popularnih pesama o piću, pesama čiji tekstovi govore o promiskuitetu, ali i instrumentalnih melodija koje članovi Lankuma izvode kao eksperimente u kojima je poseban naglasak na stvaranju specifične igračke atmosfere. Upotrebom raznovrsnog instrumentarijuma – poput fidla, kontrabasa, harfe, gitare, Hamondovih orgulja, irskih gajdi, bendžo-a, bajana, melotrona, vibrafona, tin visla i drugih instrumenata – članovi Lankuma postižu i jedinstven spoj tradicionalne muzike i dum roka, sa, na momente, prisutnim elementima minimalističke dron muzike u kojoj se dugi, kompleksni, neprekinuti zvukovi koriste kao tonalni oslonac pri motivskoj razradi i improvizaciji materijala.

Sastav su osnovali braća Ijan i Dara Linč, koji muziciraju na irskim gajdama, koncertini, tin vislu, perkusijama, gitari i klaviru. Sa njima nastupaju i Kormak Mekdiarmada koji svira fidl, violu, bendžo, kontrabas, vibrafon, klavir i perkusije, kao i pevačica Rejdi Pit koja muzicira na bajanu, harmonijumu, harfi i melotronu.

Emisiju je pripremila Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво